Nieuwe artikelen:

 • Ga jij deze zomer ook weer genieten in Spanje? 

  Ga jij deze zomer ook weer genieten in Spanje? 
 • Mijn nieuwe sieraden van TOV Essentials

  Mijn nieuwe sieraden van TOV Essentials
 • Geniet onbezorgd van het leven met de juiste verzekeringen

  Geniet onbezorgd van het leven met de juiste verzekeringen
 • Huda Beauty lanceert twee nieuwe producten

  Huda Beauty lanceert twee nieuwe producten
 • Date of avondje uit? Dit parfum moet je hebben

  Date of avondje uit? Dit parfum moet je hebben
 • Beauty | e.l.f. verkrijgbaar bij Etos

  Beauty | e.l.f. verkrijgbaar bij Etos
 • Nieuwe producten van Kylie Cosmetics

  Nieuwe producten van Kylie Cosmetics
 • Waarom sneakers de beste schoenen zijn voor kids

  Waarom sneakers de beste schoenen zijn voor kids
 • Home | Nieuw Trudon Versailles

  Home | Nieuw Trudon Versailles
 • Tip : Amazon heeft 30% korting op veel Engelstalige boeken

  Tip : Amazon heeft 30% korting op veel Engelstalige boeken

Hoe blijf je als senior zo fit mogelijk?

Hoe blijf je als senior zo fit mogelijk?

Het is wenselijk om als senior zo fit mogelijk te blijven. Zo zit je lekker in je vel en voel je je de beste versie van jezelf. Makkelijker gezegd dan gedaan, denk je wellicht. Met deze tips willen we je op weg helpen en motiveren om in beweging te komen. Lees gauw verder!

Aanpassingen in de woning

Laten we vooropstellen: beweging is goed, maar doe dit alleen als het kan en verantwoord is. Je moet natuurlijk niet over je grenzen gaan. Een (huis)arts kan je hierover adviseren. Wordt het steeds moeilijker om je door je woning te bewegen? Dan zijn aanpassingen aan de woning wellicht wenselijk. Koop een traplift om makkelijker van beneden naar boven te komen, als het lastiger is om de trap te gebruiken. Zorg voor meer houvast in huis door wandbeugels te plaatsen, in het toilet en de badkamer bijvoorbeeld. En zo zijn er allerlei huisaanpassingen die het wooncomfort verhogen. Nu je minder tijd en energie kwijt bent aan de verplaatsing door de woning, kun je je meer richten op andere vormen van beweging om fit te blijven. Dit gaat om meer gerichte, veiligere vormen van beweging.

Juiste type beweging

Als senior hoef je niet meer 10 kilometer te joggen. Kies liever voor matig intensieve inspanning, maar dan wel op regelmatige basis. Wandelen, zwemmen, fietsen of rustige oefeningen doen: dit zijn allemaal goede bewegingsvormen. Sloof je niet te erg uit, want blessures liggen op de loer. Ook houd je bewegen makkelijker vol als het niet te zwaar is.

Thuis bewegen

Beweging is belangrijk, dat weten we allemaal. Maar het kan soms best moeilijk zijn om eraan te beginnen of om het goed bij te houden. Maak het dus zo laagdrempelig mogelijk om te bewegen! Wat hierbij vaak goed werkt? Beweeg thuis, want daar ben je toch al. Met een hometrainer of een ander sportapparaat in huis kun je tussendoor zo even een kwartier of half uur bewegen. Dat apparaat kan bijvoorbeeld in een kamer op de bovenverdieping staan, zodat je er niet steeds tegenaan hoeft te kijken. Ook als je slecht ter been bent, kun je veel apparaten nog gewoon gebruiken – op een rustig tempo. Aanpassingen in de woning, waar we het hierboven al over hadden, dragen hieraan bij. Zo kun je met een traplift goed op de bovenverdieping komen, waar je de sportkamer in kunt richten. Voor iedere woning is er een bijpassende traplift te vinden. Traplift vergelijken zorgt dat je de juiste keuze maakt. Wat er nog meer een plek krijgt in de sportkamer? Denk aan gewichtjes, om de armen mee te trainen. Doe hier op regelmatige basis oefeningen mee. Afleiding nodig ter motivatie? Zet er dan een tv-scherm neer.

Samen bewegen

Samen is leuker dan alleen. Probeer daarom een sportmaatje te vinden. Je partner, buurman, een vriend(in): het maakt eigenlijk niet uit wie het is, als jullie maar samen als doel hebben om fit te blijven. Ga samen wandelen of fietsen. Of bezoek samen de sportschool: zo is de drempel al een stuk lager. Samen sporten kan trouwens ook tijdens speciale lessen voor senioren, in de sportschool of elders. Dit is een gezellige manier om aan beweging toe te komen, waarbij je ook nog eens zeker weet dat je de juiste oefeningen doet. De instructeur weet immers wat wel en niet verstandig is om te doen qua beweging.

Gezondheid als doel

Vind je het lastig om gemotiveerd te blijven voor beweging? Je bent zeker niet de enige. Het kan helpen om het belangrijke doel van de beweging in gedachten te houden: je gezondheid! Beweging houdt je niet alleen fit, maar ook gezonder. De kans op ziektes neemt af, wat natuurlijk meer dan wenselijk is. Ook voel je je mentaal gelukkiger en sterker – je zit beter in je vel. Ga dus lekker aan de slag!

Fit blijven op een oudere leeftijd heeft verschillende voordelen. Het is aan jou om er ook daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. Houd in gedachten waarvoor je het doet, en maak er iets plezierigs van.

Lees ook: Dé gids voor city hopping door Europa

Volg: