Nieuwe artikelen:

 • Mijn favoriete parfumnoten van dit moment

  Mijn favoriete parfumnoten van dit moment
 • Black Friday 2023 + Beauty Favorieten

  Black Friday 2023 + Beauty Favorieten
 • Hoe belangrijk is regelmatig reinigen van je dakgoot?

  Hoe belangrijk is regelmatig reinigen van je dakgoot?
 • Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor freelancers: bescherming voor jouw carrière

  Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor freelancers: bescherming voor jouw carrière
 • KAYA Sieraden Urban Chic collectie

  KAYA Sieraden Urban Chic collectie
 • Sim only abonnement afsluiten? Hier moet je aan denken

  Sim only abonnement afsluiten? Hier moet je aan denken
 • Zo vind je de ideale kapster 

  Zo vind je de ideale kapster 
 • Op deze kosten ga ik de komende tijd besparen

  Op deze kosten ga ik de komende tijd besparen
 • Parfums die perfect geschikt zijn voor het najaar

  Parfums die perfect geschikt zijn voor het najaar
 • Montblanc Signature Eau de Parfum

  Montblanc Signature Eau de Parfum

Handige wastips voor je kleding

Handige wastips voor je kleding

Kleding wassen doen we natuurlijk regelmatig. Maar heb je er wel eens bij stilgestaan of je je kleding op de juiste manier wast? Zo houd je je kleding nog langer mooi en heb je er langer plezier van. In dit artikel delen we handige wastips: lees gauw verder.

Was op kleur

We beginnen met een van de belangrijkste tips: was op kleur. Donkere was doe je bij elkaar, bonte was doe je bij elkaar, en lichte was doe je bij elkaar. Je wilt immers niet hebben dat je witte was ineens roze is als je er per ongeluk een rood shirt bij hebt gegooid in de wasmachine. Eerst even selecteren op kleur: hier begin je mee. Dit geldt voor alle items die je wast. Je dagelijkse kleding bijvoorbeeld. Maar ook je pyjama dames, om nog een goed voorbeeld te noemen. Denk er ook bij je sokken aan om de juiste kleuren bij elkaar te stoppen. Het is tevens een idee om een speciale kleurvanger bij je wasgoed te stoppen, om vrijgekomen kleuren op te vangen. Maar zo’n doekje geeft geen volledige garantie: het is eigenlijk nog altijd beter om je kleding gescheiden te wassen, per kleursoort.

Waslabel controleren

In elk kledingstuk is een waslabel te vinden, waarop belangrijke informatie vermeld staat. Kijk hier altijd even naar. Zo weet je bijvoorbeeld precies hoe heet je kleding kunt wassen: het ene item was je op 30°C en het andere item mag weer op 40°C. Sommige items kun je nog heter wassen, maar eigenlijk is dit vooral zo bij onder andere handdoeken en beddengoed. Was je kleding te heet? Dan is er het risico op krimpen, met name bij bijvoorbeeld wol. Op het waslabel is ook te vinden of je het item kunt strijken of in de droogtrommel kunt stoppen. Het is een kleine moeite om het even te controleren.

Voorzichtig omgaan met fragiele items

Met name bij wat fragielere kledingstukken is het belangrijk om voorzichtig te wassen. Denk aan lingerie, hier zijn specifieke tips voor die je kunt toepassen. Was bijvoorbeeld je bh’s altijd in een waszakje, zeker als het een bh met een beugel is. Of was lingerie op de hand, zo blijft lingerie het langst mooi. Voorgevormde bh’s kunnen bijvoorbeeld uit vorm raken als je ze in de wasmachine stopt. Maar eerlijk is eerlijk, met de hand wassen is misschien net wat veel gedoe. De meeste wasmachines hebben een speciaal programma voor de fijnere kledingstukken – dat is een uitkomst. Andere items om voorzichtig mee om te gaan? Denk dus aan wollen kleding, zoals we hierboven kort noemden. Ook kanten kledingstukken hebben een speciale behandeling nodig.

Kleding drogen

Na kleding wassen is het natuurlijk tijd om kleding te drogen. Grote kans dat je denkt: ik stop alles in de droogtrommel, lekker makkelijk. Met veel kleding is dit ook helemaal prima, zoals T-shirts en handdoeken. Maar sommige kledingstukken kun je toch echt beter aan de waslijn of het wasrek hangen. Denk weer aan de fijne stoffen, zoals wol of linnen. Wollen items leg je trouwens plat te drogen. Hang niet op aan een knijper, want wol zakt uit – zo vervorm je je kledingstuk. Ook lingerie kun je het best laten drogen aan de waslijn of het wasrek. Katoenen onderbroeken kun je nog wel in de droger stoppen, maar voor andere materiaalsoorten is aan de lucht drogen een betere optie. Dit is sowieso een goede vuistregel: katoenen kledingstukken mogen in de droogtrommel. Kledingstukken van synthetische materialen laat je aan de lucht drogen, denk bijvoorbeeld ook aan zwemkleding. En items met decoratie in het design, zoals pailletten, hang je ook te drogen aan een lijn of rek.

Door aan de bovenstaande aandachtspunten te denken bij het wassen, blijft je kleding lang netjes. Maak hier daarom een gewoonte van: voordat je het weet, heb je het in de vingers.

Lees ook: Dé gids voor city hopping door Europa

Volg: