Nieuwe artikelen:

 • Tips voor het maken van een ooglook + mijn favorieten

  Tips voor het maken van een ooglook + mijn favorieten
 • In The Mix | Drunk Elephant Skincare

  In The Mix | Drunk Elephant Skincare
 • Love on the Brain – Ali Hazelwood

  Love on the Brain – Ali Hazelwood
 • Mijn favoriete hydraterende gezichtsproducten (van dit moment)

  Mijn favoriete hydraterende gezichtsproducten (van dit moment)
 • Marc Jacobs Daisy Ever So Fresh

  Marc Jacobs Daisy Ever So Fresh
 • Langeafstandrelatie? Zo kun je alsnog intiem zijn met je partner

  Langeafstandrelatie? Zo kun je alsnog intiem zijn met je partner
 • Zwaartekracht – Olivia Lewis

  Zwaartekracht – Olivia Lewis
 • Nieuw | Pepe Jeans London BRIGHT

  Nieuw | Pepe Jeans London BRIGHT
 • Hoe kies ik het juiste type bad voor mijn badkamer uit?

  Hoe kies ik het juiste type bad voor mijn badkamer uit?
 • Grote verbouwing op de planning? Het is verstandig om deze 3 vakmannen in …

  Grote verbouwing op de planning? Het is verstandig om deze 3 vakmannen in te huren

WANNEER GELD LENEN WEL VERSTANDIG IS?

WANNEER GELD LENEN WEL VERSTANDIG IS?

We kennen ze allemaal wel, de reclames over ‘geld lenen kost geld’. Ook de waarschuwingen over hoge kosten bij het lenen van geld; wat als je een keer niet terug kunt betalen? Het is echter niet altijd zo zwart wit als het voorgesteld wordt. Een lening kan nou juist ook een hele verstandige keuze zijn.

De voor- en nadelen van een lening

Het voordeel van een lening is dat je snel over een goede som geld kan beschikken wanneer je het nodig hebt. Je kunt het gebruiken om een grote uitgave te doen, of juist om wat extra financiële ruimte te creëren. Dit is het geval als je een doorlopend krediet afsluit bijvoorbeeld.

Lenen kent echter een groot nadeel: het kost geld. Een lening of krediet kost altijd geld in de vorm van rente. Bij bepaalde leningen, zoals postorderbedrijven of creditcards, kan dit percentage enorm hoog zijn. Hier een lening afsluiten is dan vaak ook niet verstandig. Ook kan het nadelig werken bij de aanvraag van een hypotheek, wanneer je erg veel kredieten en leningen op je naam hebt staan. Pas dus wel altijd op met het afsluiten van leningen, kredieten, creditcards en kopen op afbetaling.

Wanneer verstandig lenen?

Verstandig lenen is lenen met een goede bestemming voor het geld. Wat iemand een goede bestemming vindt, verschilt per persoon. Sommige zullen een lening voor een auto verstandig vinden, andere weer niet. Overweeg dus goed je voor- en nadelen. Een laptop op afbetaling kopen? Niet erg slim als je hem enkel koopt om te gamen, wel als je de laptop echt nodig hebt voor werk en/of school.

Een goed voorbeeld van een lening met een goed doel is een hypotheek. Hiermee bouw je ook meteen vermogen op, dus een hypotheek is een goed idee mocht je een huis willen kopen. Ook een lening bij de DUO is vaak voordelig, door het zeer lage rentepercentage en het geld helpt je door je studie heen. Afstuderen zonder geldzorgen is een betere keuze dan moeten stoppen omdat je je studie niet kunt betalen, bijvoorbeeld.

Er zijn natuurlijk nog meer goede redenen om een lening af te sluiten. Een zakelijke lening om je eigen bedrijf op te starten bijvoorbeeld, lenen voor een verbouwing of voor een aanbetaling op een woning. Bekijk zelf of je het waard vindt om ergens een lening voor af te sluiten.

Leen dus verstandig door goed te kijken waar je het geld voor nodig hebt. Is het voor een goed doel, bijvoorbeeld een hypotheek, een verbouwing van je woning; iets dat je echt nodig hebt? Vraag ook offertes op bij verschillende geldverstrekkers. Kies voor de meest gunstige voorwaarden en het laagste rentepercentage. Kies voor een geldverstrekker waar je tussentijds bij kunt aflossen. Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk van je schuld af, omdat je dan minder rente betaalt. En dat scheelt weer kosten!

Volg:

2 Reacties

 1. Tonnia
  juli 15, 2018 / 3:37 pm

  ik heb het gedaan voor onze auto

 2. chucky1012
  juli 17, 2018 / 12:41 pm

  Handige tips 👌
  Nu het sale is en holiday.

  Xoxo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge