Nieuwe artikelen:

 • Nieuw | Ziaja Coconut & Orange Vibes Lijn

  Nieuw | Ziaja Coconut & Orange Vibes Lijn
 • Hoe voel je je minder onzeker als puber?

  Hoe voel je je minder onzeker als puber?
 • Fragile Sanctuary by Catherine Cowles

  Fragile Sanctuary by Catherine Cowles
 • Waar komt toch de Nederlandse voorliefde voor wijn vandaan?

  Waar komt toch de Nederlandse voorliefde voor wijn vandaan?
 • Kruidvat & Etos Shoplog

  Kruidvat & Etos Shoplog
 • UNIC Naturals Hair Perfume Vanille Gourmande & Coco Monoï

  UNIC Naturals Hair Perfume Vanille Gourmande & Coco Monoï
 • Vlog: Even gezellig kletsen & come shop with me – Action, Kruidvat & …

  Vlog: Even gezellig kletsen & come shop with me – Action, Kruidvat & naar de boekhandel
 • Op vakantie met het gezin? Neem dit mee!

  Op vakantie met het gezin? Neem dit mee!
 • Beauty Empties Juni 2024 – Opgemaakte beauty producten

  Beauty Empties Juni 2024 – Opgemaakte beauty producten
 • Zomer Beauty Essentials 2024

  Zomer Beauty Essentials 2024

TIP | WAAR MOET EEN ZZP-ER ZOAL AAN DENKEN?

TIP | WAAR MOET EEN ZZP-ER ZOAL AAN DENKEN?

Een tijdje geleden heb ik al wat tips voor ZZP-ers gedeeld, maar ik heb inmiddels nog meer vragen gekregen dus het is weer tijd voor een aantal tips die ik met jullie wil delen. Waar moet een ZZP-er zoal aan denken? Ik werk nu al 10 jaar als ZZP-er, maar er zijn nog genoeg dingen die ik wekelijks leer of ontdek. In dit artikel deel ik drie belangrijke tips waar je als ZZP-er zeker moet denken en goed geregeld hoort te hebben. Mochten collega ZZP-ers nog aanvullende tips hebben, laat die dan vooral even achter in een reactie!

Zorg voor een goede administatie

Het minst leuke vind ik de administratie en boekhouding, hier gaan ook de meeste vragen over. Als ik heel eerlijk ben heb ik deze taak uit handen gegeven, mijn vriend is van deze afdeling. Hij maakt de facturen en doet elk kwartaal de belasting. Ik kijk wel eens mee onder het motto “ik moet het zelf ook kunnen”, maar ik begreep er bijna niks van. Via programma’s zoals Excel heeft mijn vriend een formule gemaakt en nu is het maken van een factuur super simpel…dat kan ik gelukkig dus wel. Verder is het belangrijk alle bonnetjes goed bij te houden, het bijhouden van je agenda, administratie enzovoort. Op dit gebied heb ik zelf ook nog genoeg te leren 😉 Heb je hier ook moeite mee? Er is vast iemand in je omgeving die je kan helpen en anders zijn er ook bedrijven die deze service aanbieden.

Kijk naar de juiste verzekeringen

Het is voor elke ZZP-er belangrijk om de juiste verzekeringen af te sluiten zoals bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsverzekering. Elk bedrijf heeft weer andere doeleinden (zo heeft een blogger andere verzekeringen nodig als iemand die in de bouw sector werkt). Ga je voor jezelf beginnen? Dan is het wel belangrijk om dit als één van de eerste dingen even goed uit te zoeken en te regelen, je wilt niet achteraf voor nare verrassingen komen te staan. Gelukkig kan je je aansprakelijkheidsverzekering berekenen en dat scheelt per maand ook weer wat centjes. En wil je advies? Dan kan je altijd in gesprek gaan met een verzekeringsadviseur.

Het opbouwen van je pensioen

Als je voor een ander bedrijf werkt bouw je automatisch pensioen op, maar als je voor jezelf gaat beginnen moet je dit allemaal apart regelen. Je wilt namelijk wel alles goed geregeld hebben voor als je wat ouder bent en met pensioen gaat. Dat klinkt allemaal nog heel ver weg, maar het is wel belangrijk om hier zo vroeg mogelijk mee te beginnen. Sterker nog heel veel ZZP-ers “vergeten” deze stap en denken er pas jaren later aan. Ik heb met Pinkit.nl gewacht tot dat ik maandelijks een X bedrag verdiende en sinds vorig jaar ben ik mijn pensioen aan het opbouwen.

Zo dit zijn weer een aantal tips die ik graag met je wilde delen! Mocht je nog meer vragen hebben over het bloggen, werken als ZZP-er…laat dat dan vooral even achter in een reactie of via social media. Als ik genoeg vragen heb verzameld komt er misschien binnenkort een derde deel met tips en mijn persoonlijke ervaringen.

post signature

Volg:

3 Reacties

 1. Tonnia
  november 15, 2018 / 2:20 pm

  handige tips

 2. chucky1012
  november 15, 2018 / 2:28 pm

  Fijne tips voor een zelfstandige ondernemer ??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge