Door Nikita – Recentelijk was een vriendin van mij jarig en als cadeautje heb ik haar mee uit eten genomen. Ze keek heel treurig en zei “geen chocolate chip cookies?”. Dat zegt natuurlijk heel veel over hoe lekker ze deze chocolate chip cookies vindt, ze vond het etentje ook heel leuk hoor haha! Vandaag maak ik twee varianten, de basis Chocolate Chip Cookies en Peanut Butter Chocolate Chip Cookies.
Met de boter experimenteer ik vandaag, normaal gebruik ik altijd zachte roomboter voor de Basis. Ik probeer het vandaag met gesmolten roomboter, variëren hiermee of bijvoorbeeld het deeg eerst nog een half uurtje invriezen voor het bakken kan heel verschillend uitpakken in het eindresultaat.
Wat heb je nodig:
– 160 gram bloem
– 180 gram lichte basterd suiker
– 115 gram zachte roomboter
– 180 gram chocolate chips (ik hak gewoon een reep pure chocola in kleine stukjes)
– 1 ei
– 90 gram walnoten of drie/vier flinke eetlepels pindakaas
Stap 1:
Hak de walnoten en chocolade in stukjes. Doe de bloem, suiker, ei en boter samen in een beslagkom. Kneed met je handen goed door (mocht je ook willen experimenteren met gesmolten boter gebruik dan een vork voor het mengen tot alles redelijk gemengd en dus afgekoeld is).
Stap 2:
Doe hierbij de walnoten (of ipv de walnoten de pindakaas) en chocolade en meng snel door ivm smelten. Draai kleine balletjes van het deeg en leg ze op een bakplaat. Druk ze plat tot ongeveer 1 cm dikte en hou voldoende afstand tussen de deegballetjes ze lopen namelijk nog iets uit.
Stap 3:
Bak de koekjes op 180 graden in het midden van de oven gedurende 11-13 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn. Dit verschilt per oven, begin dus voorzichtig.
Tip: Laat de koekjes goed afkoelen zodat ze weer harder worden (anders kunnen ze breken).
Het is lastig in te schatten hoeveel koekjes je uit één deeg kan halen, dit ligt aan de maat van de koekjes. Ik maak meestal een paar grote en een aantal kleine cookies. Uit het basis recept heb ik 7 grote van 8-9 cm en 14 kleintjes 5-6 cm gehaald. Na een smullende smaaktest ga ik voor gesmolten boter, die heeft krokante randen en een chewier kern, terwijl de zachte boter voor een lekkere brosse koek zorgde.
Mochten jullie deze cookies ook gaan maken lees ik graag wat jullie van het resultaat vinden.
Liefs Nikita
Wat een fijn recept 😉
Het ziet er zo heerlijk uit.
Ik bewaar het recept.
Fijne dag Xoxo
De volgende dag waren beide batches op, had ze meegenomen op visite en we hebben behoorlijk gesnaaid haha.
Jij ook een hele fijne zondag
Ik zou ze zonder pindakaas maken, hier lusten ze dat niet. Lekker recept.
Als ze wel walnoten lusten raad ik je echt aan om ze met de noten te maken, dat maakt het net helemaal af.
Een vriendin en ik zijn helemaal gek van de chocolade/pindakaas combi dus deze koekjes moesten echt uutgeprobeerd worden.
oooh heerlijk!
Zien er erg lekker uit! xx
Koekjes zijn altijd een goed idee!
Koekjes met chocolade = onweerstaanbaar haha
Dit ziet er echt zo lekker uit!