Nieuwe artikelen:

 • PERROY Azureblush Eau de Parfum

  PERROY Azureblush Eau de Parfum
 • Beauty Shoplog – Veel parfum, Wibra & Boozyshop

  Beauty Shoplog – Veel parfum, Wibra & Boozyshop
 • Collistar Magic Drops Glow

  Collistar Magic Drops Glow
 • DM Shoplog Juli 2024

  DM Shoplog Juli 2024
 • Hoe voel je je minder onzeker als puber?

  Hoe voel je je minder onzeker als puber?
 • Nieuw | Ziaja Coconut & Orange Vibes Lijn

  Nieuw | Ziaja Coconut & Orange Vibes Lijn
 • Fragile Sanctuary by Catherine Cowles

  Fragile Sanctuary by Catherine Cowles
 • Waar komt toch de Nederlandse voorliefde voor wijn vandaan?

  Waar komt toch de Nederlandse voorliefde voor wijn vandaan?
 • Kruidvat & Etos Shoplog

  Kruidvat & Etos Shoplog
 • UNIC Naturals Hair Perfume Vanille Gourmande & Coco Monoï

  UNIC Naturals Hair Perfume Vanille Gourmande & Coco Monoï

KIDS TALK: GESCHEIDEN OUDERS

KIDS TALK: GESCHEIDEN OUDERS

Voor dat ik begin met dit artikel wil ik eerst even zeggen dat ik hier niemand mee wil pijn doen of wil beledigen. Dit klinkt misschien een beetje dramatisch, maar ik weet dat dit ook gelezen gaat worden door familie,vrienden enzovoort. Ik schrijf dit artikel omdat ik het onderwerp bespreekbaar wil maken en ik via mail al diverse vragen er over heb gehad, van lezeressen die het ook mee maken en niet goed weten hoe ermee om te gaan. Natuurlijk ben ik ook geen pro in scheiden (gelukkig niet), maar ik heb het natuurlijk wel zelf mee gemaakt.

Hoe vertel je het aan je kind/kinderen?
Dit is denk ik het aller moeilijkste want als je partner en jij zelf besluiten te scheiden dan moet je dit natuurlijk ook aan je kindje(s) vertellen, maar hoe doe je dit? Ik weet nog goed dat mijn dochtertje vier was, haar vader en ik wisten het zelf al een aantal weken, maar we durfde het beide haar niet te vertellen. Op een middag gingen wij even rustig zitten en praten en tussen alle emoties door (ik probeerde mij zo groot mogelijk te houden, maar er waren ook wat tranen erbij) vertelde ik het samen met haar vader over dat wij gaan scheiden. De aller eerste reactie van Sterre (onze dochter) was “gaan jullie dan eindelijk geen ruzie meer maken?” ik kan je zeggen die kwam hard aan! Natuurlijk was ze verdrietig, maar ze snapte heel goed dat zoals het ging niet meer kon. Mijn tip hier voor is probeer het zo duidelijk mogelijk te zeggen op natuurlijk wel een nette eenvoudige manier (moeilijke termen snappen kids natuurlijk totaal niet). Probeer rustig te blijven (erg moeilijk i know) en ga niet elkaar de schuld geven zoals “ja papa wilt gaan scheiden”, “mama houd niet meer van papa” enzovoort.

Als je het hebt verteld maak dan ook meerdere goed duidelijk dat de scheiding niet komt door je kindje(s) en probeer zo goed mogelijk te steunen en er voor je kindje er te zijn, ook al heb je het op dat moment zelf misschien ook zwaar en ben je een emotioneel wrak. Zelf zag ik de scheiding wel aankomen, maar geloof mij het is allemaal erg verdrietig. Natuurlijk zijn er ook genoeg relatie waar het anders gaat, maar ik kan alleen over mijn situatie praten/oordelen en tips geven.

Inmiddels is Sterre 7 jaar en woont ze nu in Hengelo (in plaats van Tiel) ze is om het weekend bij haar vader, vakantie’s doen we in overleg en soms een extra weekend of dag tussendoor is vaak ook gewoon mogelijk. Eigenlijk proberen de vader van Sterre en ik alles zo goed mogelijk te doen in gezamenlijk overleg. Lukt dat altijd zonder gedoe en emoties die hoog op lopen? Vaak wel haha het komt nog wel eens voor dat we een beetje kibbelen, maar eigenlijk valt dat ook allemaal nog reuze mee.

Misschien nog een tip als je gaat scheiden of uit elkaar gaat stel samen bij een advocaat een ouderschapsplan op, hier kan je van alles in laten vast leggen zoals de dagen dat je kindje bij jou of je partner is, alimentatie enzovoort.

Sterre is er inmiddels wel een beetje aan gewend (zover dat als dat kan natuurlijk) ze weet dat wij enorm veel van haar houden en ze vind het fijn dat er geen ruzie meer is. Ook heeft ze inmiddels veel “nieuwe” mensen in haar lezen die van haar houden zoals mijn vriend, vriendin van haar vader. En ze heeft in eens veel meer opa’s en oma’s , ooms en tante’s waar ze het allemaal heel goed mee kan vinden en die ze ook écht ziet als familie. Elke week is ze weer aan het aftellen wanneer ze het weekend bij haar vader is, en soms is het wel moeilijk zo is het zondag Vaderdag en dan ziet ze hem niet. Gelukkig hebben ze het weekend er voor het samen al een beetje gevierd.

Inmiddels krijg ik wel regelmatig vragen zoals:
– Waarom zijn jullie gescheiden?
– Komen jij en papa nooit meer bij elkaar?

Zo kan ik nog wel even door gaan ik merk gewoon dat Sterre ouder word en zelf ook meer dingen begint te begrijpen. Op al haar vragen probeer ik altijd zo duidelijk en eerlijk mogelijk een antwoord te geven, ik wil haar namelijk niet de verkeerde hoop geven. Als ik aan Sterre vraag hoe ze zelf over het scheiden denkt? Dan is het eerste antwoord: stom! En daarna krijg ik een heel verhaal over dat ze wel blij is dat er geen ruzie’s meer zijn (dat heeft blijkbaar wel vroeger een erge indruk op haar gemaakt en daar heb ik onwijs veel spijt van) en dat ze heel blij is met zo’n grote nieuwe familie (extra leuk met Sinterklaas, kerst, verjaardagen en vakantie’s).

Mocht je gaan scheiden of een relatie beëindigen (of word de keuze voor jou gemaakt door je partner) probeer dan vooral rustig te blijven waar je kindje bij is en alles zo netjes mogelijk te regelen. Niemand zit te wachten op een vecht-scheiding (wat helaas ook vaak voor komt) vaak zijn daar de kinderen de dupe van, en ik snap ook wel dat die ouders dat ook niet met opzet doen.

Persoonlijk vind ik het zelf nog wel eens moeilijk want ik zie ook wel dat Sterre er nog vaak verdrietig er om is (hoe leuk ze nu ook alles vind) of dat ze juist héél boos is op alles en iedereen. Ik zie ook dat ze de afgelopen maanden heel erg is veranderd (natuurlijk ook omdat ze ouder is geworden), maar gelukkig doen wij allemaal zo goed mogelijk ons best om haar te steunen en liefde te geven.

post signature

Volg:

14 Reacties

 1. juni 18, 2015 / 3:21 pm

  Bianca, wat goed dat je hier een artikel over hebt geschreven en op die manier aandacht besteed aan dit onderwerp. Ik denk dat veel mensen hier iets aan zullen hebben. Mijn ouders zijn ook gescheiden en als kind heb ik dat negatief ervaren. En ook nu zie ik in mijn omgeving veel ex-koppels dezelfde fout maken. Kinderen zijn nog te vaak de dupe en dat is jammer!

 2. Ina
  juni 18, 2015 / 4:49 pm

  Supergoed dat je hier zo openlijk over durft te spreken! Ik ben nu bijna 18 en mijn ouders hadden eigenlijk nooit ruzie maar in Januari besloten ze onverwacht om te scheiden. Ik ervaar hetzelf heel negatief, ik word van ouder naar ouder gesleurd en door beide beïnvloed. De kinderen van mijn stiefvader slapen plots in mijn bed ext. In mijn klas zijn meer dan de helft van de ouders gescheiden en als ik rond hoor is echt iedereen er de dupe van geweest en hebben ze nog steeds een enorme woede naar hun ouders. Ik ervaar dit zelf ook, ik heb nu al zes maand geen contact meer. Ik hoop echt dat ouders eerst even nadenken en inderdaad zoals jij aangeeft rustig samen zitten en het bespreken met het kind zonder de andere de schuld te geven. Het belangrijkste in de scheiding is om beide ouders evenwaardig te laten anders krijg je situatie zoals mijne waar het kind gewoon geen contact houdt met de ouders.

 3. juni 18, 2015 / 5:01 pm

  Zo goed neergeschreven! Ik vind dat je dit heel goed hebt gedaan, sterk van je 🙂 Het is inderdaad spijtig als kinderen hier last van ondervinden, maar volgens mij heeft Sterre heel veel steun aan jullie 🙂

 4. juni 18, 2015 / 5:09 pm

  Ik vind het een heel goed en netjes geschreven stuk. Scheiden met kinderen heb ik niet mee gemaakt, maar ook zonder kinderen is het moeilijk. Kan me niet voorstellen hoeveel moeilijker dat nog wordt als je ook nog samen kinderen hebt.

 5. juni 18, 2015 / 6:15 pm

  Mooi geschreven Bianca! Ook al ben ik pas 19 en is dit onderwerp nog helemaal niet aan de orde bij mij, vond ik het wel mooi om te lezen. Het lijkt me erg moeilijk om zoiets aan je kind(eren) te vertellen, maar het is toch iets dat moet gebeuren. Gelukkig kan Sterre er ook de betere kanten van inzien!

 6. Esmée - Veggielista
  juni 18, 2015 / 6:28 pm

  Ik vind dat je het heel netjes hebt besproken. Wat moet het pijn doen om je kindje te horen zeggen “stoppen jullie dan met ruzie maken?”. En aan alles zitten voordelen en nadelen!

 7. juni 18, 2015 / 7:18 pm

  Mooi en met veel wederzijds respect heb je dit beschreven…Mijn kinderen zijn ondertussen natuurlijk volwassen en Ik herken wel wat je beschrijft hoe lastig het is e ook de vragen van Sterre herken ik wel van toen mijn kinderen jonger waren…duidelijkheid is belangrijk.net als met respect over de andere ouder spreken met het kind…helpen om het voor kinderen iets minder beladen te maken…petje af, meid, voor dit mooie artikel…groetjes petra

 8. juni 18, 2015 / 8:58 pm

  Heel mooi geschreven, ik weet niet hoe het is want mijn ouders zijn niet gescheiden maar van mijn vriend wel en hij was 18j en had het daar ook moeilijk mee dat ze ouders gingen scheiden, dus begrijp ik maar al te goed dat een kind van 7jaar of jonger het nog moeilijker heeft 🙁
  X

 9. Beautycutiestyle
  juni 19, 2015 / 8:12 am

  Hai, wat een mooi artikel! En zeker de praktische tip om een ouderschapsplan op te stellen is een goeie :-} Dan kun je gewoon ergens op terug vallen.
  Met het ouder worden (merk ik) komen er steeds weer andere vragen v.d. kinderen, elke keer weer.. En ja, elke “ding” maakt indruk op de kinderen en onthouden ze echt. (zoals mijn ex die huiselijk geweld had gepleegd en mijn vader huisvredebreuk, dat wordt niet vergeten, helaas…).
  En ik als kind van gescheiden ouders, heb pas echt dat hoofdstuk kunnen sluiten, rond mijn 26ste. Maarja dat wil niet zeggen dat ik niet wel eens denk, al weet ik niet anders (mijn ouders zijn officieel gescheiden toen 1,5 was en hebben het geprobeerd t/m mijn 4de). En het niet hebben van een bezoekregeling was voor ons (2 broers & zussen) het beste! (mijn vader is alcoholist)
  Mooi artikel! Veel liefs H.

 10. juni 19, 2015 / 8:51 am

  Goed artikel! Hier is het heel anders gelopen en loopt t nog steeds heel anders dan bij jullie, maar ik kom dan ook uit een ander soort situatie waar ik denk dat elke moeder wel de keuzes zal maken als dat ik die maak. Heb wel respect voor je hoe jullie het doen want makkelijk is het zeker niet!

 11. juni 19, 2015 / 1:05 pm

  Ik vind het super dat je hier een artikel over geschreven hebt. Het is geen gemakkelijk onderwerp, maar voor het ene kind die je geholpen hebt door hier over te schrijven, ben ik al tevreden. Opgroeien bij ouders die voortdurend ruzie maken tekenen het kind(je) ook.

 12. juni 19, 2015 / 2:06 pm

  Wat goed dat je hier een artikel over schrijft! Ik heb er zelf geen ervaring mee maar vind het erg mooi om te lezen hoe jullie hiermee omgaan.

 13. Henrike Laning
  juni 19, 2015 / 8:26 pm

  Dunya was bijna drie toen wij uit elkaar gingen. Nu is ze bijna acht. Ze is er onlangs achtergekomen dat haar vader twee zoontjes heeft en dat was best een schok. Gelukkig vindt ze het vooral leuk, maar het is wel verwarrend dat ze opeens twee broertjes heeft waarvan ze niet wist dat ze bestonden. Ik probeer daar heel positief mee om te gaan, haar vader te stimuleren haar oudste broertje in elk geval mee te nemen als hij Dunya komt halen en ze geniet enorm van het grote zus zijn. Haar broertje is ook al aan haar gehecht. Haar jongste broertje heeft ze nog niet gezien. Hopelijk kan dat snel. Toch blijft het moeilijk om daar echt goed mee om te gaan.

 14. juni 22, 2015 / 5:30 pm

  Mooi zoals je dat beschreven hebt. Heel herkenbaar. Als je als ouders normaal met elkaar omgaat scheelt dat voor de kinderen
  Ik heb trouwens ook jaren in Hengelo gewoond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge