Nieuwe artikelen:

 • De vernieuwde webshop van Beautywinkel.nl + kortingscode

  De vernieuwde webshop van Beautywinkel.nl + kortingscode
 • Hier moet je op letten bij het ontwerpen van geboortekaartjes

  Hier moet je op letten bij het ontwerpen van geboortekaartjes
 • Wat trek jij voor leuks aan tijdens de feestdagen?

  Wat trek jij voor leuks aan tijdens de feestdagen?
 • Tip | Trakteer jezelf met een ochtendjas deze kerst!

  Tip | Trakteer jezelf met een ochtendjas deze kerst!
 • Lifestyle | Een rijstkoker is altijd handig

  Lifestyle | Een rijstkoker is altijd handig
 • Notino.nl Black Friday 2022

  Notino.nl Black Friday 2022
 • Hoe kan je jouw vriendin verrassen in de slaapkamer?

  Hoe kan je jouw vriendin verrassen in de slaapkamer?
 • Madison Kate by Tate James

  Madison Kate by Tate James
 • Top accessoires die elke vrouw zou moeten hebben

  Top accessoires die elke vrouw zou moeten hebben
 • Kylie Cosmetics Kylie Holiday Collection

  Kylie Cosmetics Kylie Holiday Collection

JONG MOEDER WORDEN/ZIJN

JONG MOEDER WORDEN/ZIJN

Al een tijdje zit ik er over na te denken om een artikel te schrijven over jong moeder worden/zijn. Ik weet dat het voor sommige een gevoelig onderwerp is, maar ik wil gewoon mijn eigen ervaring en verhaal delen. Mocht dit artikel je bekend voorkomen, dat klopt! Ik heb dit geschreven voor mijn andere website die inmiddels offline is, maar ik wilde dit artikel toch graag online hebben.

Zelf was ik net 19 jaar geworden, woonde nog bij mijn ouders thuis en had ongeveer een half jaar verkering. Na een dagje Dolfinarium was ik niet lekker geworden en deed ik voor de zekerheid een zwangerschapstest (idee van mijn moeder). Na een paar minuten was er op te zien dat ik zwanger was en mijn eerste reactie was dat ik heel verbaasd was en naar de wc rende om een potje te huilen. Toen ik eenmaal wat gekalmeerd was en ik had gepraat met de vader van Sterre (onze dochter van inmiddels 6 jaar) begon ik op een roze wolk te leven. Ik was nog wel jong, werkte bij een bakker en woonde nog thuis…maar ach alles komt wel goed toch? Voor de mensen die zich afvragen of we “het” niet veilig deden, jawel alleen dat is blijkbaar niet helemaal goed gegaan.

Tijdens mijn zwangerschap merkte ik veranderingen aan mijn lichaam ik was alleen maar misselijk, had een buik die letterlijk op mijn knieën hing en daar naast had ik enorm last van mijn heupen. Nee het zwanger zijn vond ik echt niks aan ik heb ook nooit van die mooie buik foto’s gemaakt (achter af vind ik dat erg jammer). Ondertussen heb ik ook vaak reactie’s van mensen gekregen zoals “het is wel erg snel he” “ben je niet een beetje jong” en “was het gepland”. Vooral die laatste vraag vind ik niet kunnen, maar goed daar denken sommige mensen anders over.

De bevalling vond ik echt dood eng mijn pijn grens ligt niet zo hoog…oke ik ben gewoon een watje en moest echt aan de ergste scenario’s denken. Gelukkig waren mijn ouders bij de bevalling. De steun van mijn familie (en de familie van mijn ex, vrienden enzovoort) vond ik wel erg fijn. Ik zal de bevalling ook nooit meer vergeten bedoel het is sowieso een mooie belevenis want daar door is Sterre er nu, maar die pijn vergeet ik ook nooit meer. Ik heb zo hard liggen gillen schaamde mij kapot, maar de artsen (ben in het ziekenhuis bevallen) waren wel wat gewend. Na 1.5 uur en een morfine prik zat de bevalling er alweer op, dit schijnt trouwens super snel te zijn ik zelf vind dat niet zo’n ramp was blij dat het erop zat. Het moment dat ik Sterre mocht vast houden was zo geweldig, zo lief en klein ik was gelijk helemaal verliefd. Het duurde wel even voor dat ik haar mocht vast houden ze moest namelijk de couveuse in vanwege de morfine prik die ik had gekregen tijdens de bevalling.

Ik heb volgens mij als een spook de eerste uren beleefd (ook door de morfine en adrenaline denk ik) en voelde mij best wel vies, ik mocht dus lekker gaan douchen! Nou ja lekker ik zal de details achter weg laten, maar ook dat was weer een hele beleving. Eindelijk mocht ik naar de couveuse toe Sterre deed het allemaal zo goed! En een leuk detail ze is op moederdag geboren! De verpleging had een eerste foto en knutselwerkje gemaakt vond dat zo onwijs lief. Zelf was ik de camera vergeten mee te nemen (tip: pak van te voren een tas in met spullen zoals een camera).

Sterre had nog al honger ze had wel een flesje gekregen van de verpleging, maar we wilde borstvoeding gaan proberen. Om een lang verhaal kort te maken ik ben daar weken mee bezig geweest maar het kwam bij mij niet op gang en zijn we overgegaan op compleet flesvoeding. De kraamtijd heb ik een soort roes mee gemaakt achter af gezien heb ik minstens een jaar lang een soort depressie gehad, maar dat had niemand door behalve mijn lieve moeder. Ze kwam elke dag checken (woonde inmiddels samen) of alles wel goed ging met Sterre en met mij. Jong moeder worden was echt wel pittig je hebt er een hele verantwoordelijkheid bij ook op financieel gebied, maar ik zou het voor geen goud willen missen.

Sterre is inmiddels 6 jaar haar vader en ik zijn gescheiden en hebben beide een nieuwe partner, maar we doen het allemaal volgens mij heel goed qua opvoeding en er “zijn”. Mocht je zelf ook op jonge leeftijd zwanger zijn of het willen worden (mocht het lukken want zwanger worden is ook niet iets wat altijd lukt en mogelijk is) denk er dan wel even goed over na. Is het financieel mogelijk? Heb je steun van familie/vrienden?

Waar ik vooral heel erg onzeker over was is of ik het wel allemaal goed deed qua opvoeding, verzorgen,eigenlijk gewoon alles. Het ging eigenlijk allemaal van zelf net of er een moeder instinct naar boven kwam, al vond ik luiers verschonen echt een crisis om te doen ik was er altijd zolang mee bezig. Inmiddels verschoon ik wel eens luiers (kindjes van vriendinnen) en ben ik zo klaar! Wat ik vooral wil zeggen met dit artikel…ik wilde gewoon mijn verhaal een beetje delen en mochten er nog bepaalde vragen zijn stel ze gerust!

Hoe oud was jij bij je zwangerschap? Of wat lijkt jou de “ideale” leeftijd?

post signature

Volg:

34 Reacties

 1. maart 5, 2015 / 7:44 am

  Interessant om dit verhaal te lezen! Ik word dit jaar 21, dus de grens van 19 ben ik al gepasseerd. Ik wil heel graag moeder worden, het liefst voor mijn 25ste. Ik ben van mening dat je een kindje niet echt kunt plannen, haha. Toch zou ik het een ideale situatie vinden als ik mijn studie heb afgerond en minimaal een jaar werk. Planning, planning, planning, i know. We zien het wel! Op dit moment zou ik de verantwoordelijkheid al wel hebben, maar ik heb liever nog wat extra tijd voordat ik een kleine mini-me op de wereld zet!

 2. Ellen
  maart 5, 2015 / 9:13 am

  Mooi geschreven meis! Ik heb een aantal maanden terug ook een soort gelijk artikel geschreven. Ik was dan wel net even wat ouder maar herken wel degelijk een aantal dingen in je verhaal. Sterre is een hartstikke leuke meid en jij bent een top mama! Daar hoef je je in ieder geval nu niet meer onzeker over te voelen <3

  • Bianca
   Auteur
   maart 6, 2015 / 9:00 am

   Dankjewel x

 3. maart 5, 2015 / 9:46 am

  Wow Bianca…Je bent hier vast en zeker sterker uit gekomen. Heel mooi geschreven en als ik Sterre nu op foto’s zie is het een prachtig meisje die vooral zo lief oogt. Jullie staan altijd heel mooi samen op de foto.

  PS. volgens mij heb ik wat gemist…is de andere website offline??

  • Bianca
   Auteur
   maart 5, 2015 / 9:49 am

   Dankjewel 🙂 En ja klopt de website is al een paar weken uit de lucht in de update van gister middag heb ik daar wat meer over verteld 🙂 x

 4. maart 5, 2015 / 11:33 am

  Wow, dit is best heftig. Sterk hoor, Bianca! Dat maakt je dus op dit moment 25? 🙂 Ik ben zelf 19, maar voor mij zou nu zwanger zijn, heel erg lastig en moeilijk zijn denk ik… Sterk dat je dit verhaal wilde delen!

  • Bianca
   Auteur
   maart 5, 2015 / 11:34 am

   Dankjewel voor je reactie 🙂 Ben zelf 26 Sterre word bijna alweer 7 🙂 x

 5. Samantha
  maart 5, 2015 / 11:46 am

  Mooi herkenbaar verhaal op sommige stukken, ik was zelf net 18 toen ik mijn eerste kindje kreeg zou het niet de ideale leeftijd noemen.. maar alles heeft zo zijn voordelen en nadelen zeg ik dan maar.. intussen heb ik al 9 jaar een relatie gaan we in mei dan eindelijk trouwen en kindje erbij gekregen inmiddels zijn ze 5 en 4 jaar en we hopen nog een derde kindje te krijgen 🙂

 6. maart 5, 2015 / 2:09 pm

  Ik ben zelf 25 en heb twee jonge kindjes van 18 maanden en 3 maanden oud. Ik wilde altijd al jong moeder worden en geniet er volop van! We zijn ook jong getrouwd (op ons 22e). Heb er totaal geen spijt van en had niet langer willen wachten, maar dit is voor iedereen anders natuurlijk!

 7. t
  maart 5, 2015 / 3:19 pm

  Ben zelf ook (erg) jonge moeder van 20 jaar. Onze eerste zoon kwam toen ik 17 was, onze tweede op mijn 19e. Krijg veel nare reacties maar ben ontzettend trots en dolgelukkig met mijn prachtgezin.

  Heb bovendien alles keurig voor elkaar. Ben oppasmoeder en man heeft een vaste baan. Onze eigen woning e.d.

  Moeder zijn is het mooiste wat er is. Al voel ik me veel ouder dan ik eigenlijk ben. Kinderen zijn je altijd zo dankbaar. Dat houd me sterk!

  • Bianca
   Auteur
   maart 6, 2015 / 9:03 am

   Jammer dat mensen zo snel oordelen en die nare’s reactie’s… Geniet lekker van je gezin <3 x

 8. maart 5, 2015 / 5:07 pm

  Nou je hebt het heel goed gedaan!
  Het komt zoals het komt.
  Je hebt een fijn gezin en jullie hebben het fijn zo samen!
  Leuk en vrolijk kind.

  Xoxo

 9. maart 5, 2015 / 7:06 pm

  vind het een mooi verhaal om te lezen ♥ het is misschien niet gelopen zoals je van tevoren gedacht had, maar je hebt er wel iets prachtigs voor terug gekregen.! ik zou ook wel graag jong moeder willen zijn, maar vriendlief denkt er voorlopig nog even anders over. xx liefs

 10. saskia
  maart 5, 2015 / 7:07 pm

  Mooi Artikel meis en heel goed geschreven! Je bent een super goede mooie betrokken en lieve moeder, dat merk ik aan alles! Ik was zelf 27 maar martijn was 22 toen ik zwanger raakte van Anne. Ik ken ook een tienermoeder en dat is echt een moeder zoals iedere moeder zou willen zijn. Ik denk dat het kan wanneer het kan en een kindje komt niet zomaar op je pad ook niet wanneer je er niet bewust voor kiest! Het blijft een mooi bijzonder wonder! geniet ervan meis en ik vind je een geweldige moeder!

  • Bianca
   Auteur
   maart 6, 2015 / 9:01 am

   Dankjewel voor je lieve reactie meis x

 11. Manon
  maart 5, 2015 / 7:09 pm

  Ik wil al wel graag kindjes, ben 24. Alleen heb nog geen mannetje hahah!

 12. maart 5, 2015 / 9:31 pm

  Wat goed dat je jouw ervaring deelt. Mijn zusje was 16 toen ze haar eerste kindje kreeg. Nu heeft ze 4 kinderen en is 25 jaar. Ik ben trots op haar dat ze haar gevoel heeft gevolgd en ik heb altijd achter haar gestaan en ze is een super goede moeder. Gelukkig dat jullie als ouders van Sterre alles goed onderling kunnen regelen.

 13. Merel
  maart 5, 2015 / 9:32 pm

  Hi Bianca, wat een mooi stukje heb je geschreven. Ik herkende een zin meteen(meerdere wel) maar dat je even op de wc ging zitten om een potje te janken dat had ik precies zo. Ik was 31 dus niet bepaald jong en woonde we al 6 jaar samen maar toch was de impact enorm. Ik kon mezelf namelijk niet zo als “mamma” zien. Dion is absoluut een cadeautje en ik had het voor geen goud willen missen. Het overkwam ons echt. Misschien maar goed ook anders hadden we het nooit gedurfd, Jim was eigenlijk meteen wel enthousiast maat ik moest er heel erg aan wennen. De eerste drie maanden waren op zn zachts gezegd verschrikkelijk erg last van de hormonen en onzeker of ik het wel kon. Dion is zoals wij zeggen uit mijn brievenbus geboren hahah hij was zo groot dat ik na 32 uur puffen en 4 cm ontsluiting uiteindelijk een keizersnede kreeg. Dat vind ik hoe gek het misschien klinkt best jammer, alsof ik het niet echt zelf had gedaan.
  Wat ik nog het meest bijzonder vond dat toen hij dan eindelijk op mn borst werd gelegd dat ik hem meteen als een soort oergevoel kuste(terwijl ik normaal gesproken overal smetvrees van heb hahah) het maakte me niks uit, dat zachte platte neusje en die natte krullenbol, toen wist ik het zeker…Dit is Liefde in zn puurste vorm. ahhhhh moet er bijna weer van janken. xxxx Merel

 14. Merel
  maart 5, 2015 / 9:39 pm

  Hi Bianca, wat een mooi stukje heb je geschreven. Ik herkende een zin meteen(meerdere wel) maar dat je even op de wc ging zitten om een potje te janken dat had ik precies zo. Ik was 31 dus niet bepaald jong en woonde we al 6 jaar samen maar toch was de impact enorm. Ik kon mezelf namelijk niet zo als “mamma” zien. Dion is absoluut een cadeautje en ik had het voor geen goud willen missen. Het overkwam ons echt. Misschien maar goed ook anders hadden we het nooit gedurfd, Jim was eigenlijk meteen wel enthousiast maat ik moest er heel erg aan wennen. De eerste drie maanden waren op zn zachts gezegd verschrikkelijk erg last van de hormonen en onzeker of ik het wel kon. Dion is zoals wij zeggen uit mijn
  Wat ik nog het meest bijzonder vond dat toen hij dan eindelijk op mn borst werd gelegd dat ik hem meteen als een soort oergevoel kuste(terwijl ik normaal gesproken overal smetvrees van heb hahah) het maakte me niks uit, dat zachte platte neusje en die natte krullenbol, toen wist ik het zeker…Dit is Liefde in zn puurste vorm. ahhhhh moet er bijna weer van janken. xxxx Merel

 15. Merel
  maart 5, 2015 / 9:40 pm

  oeps sorry twee keer op enter gedrukt hahha

  • Bianca
   Auteur
   maart 6, 2015 / 9:01 am

   Geeft niet hoor Merel zo’n mooie en lieve reactie mag er best dubbel staan 🙂 xxx

 16. maart 5, 2015 / 9:52 pm

  Heel erg mooi geschreven en heb enorm respect voor je!
  Sterre is nu echt een prachtig meisje, dus de opvoeding doet je zeker niet slecht 🙂
  Zelf word ik 25j en zou graag ooit ook moeder worden 🙂
  X

 17. MamaSandraBlogt
  maart 6, 2015 / 6:08 am

  Ik ben 30, getrouwd en al mama. Momenteel zwanger…en toch had bedrijfsarts lef mij te vragen of t gepland was. Helaas is t zo dat men gevraagd en ongevraagd hun mening uit en oordeelt over dingen waar ze bar weinig van weten.
  Veel herkenbare dingen in je blog.

  Ideale leeftijd bestaat niet. Het verschilt per persoon.

  Mooi geschreven meid!

  • Bianca
   Auteur
   maart 6, 2015 / 9:02 am

   Dankjewel, en ja ik kan mij daar echt aan storen als mensen vragen “was het gepland” grrr 🙂 Geniet nog lekker van je zwangerschap! x

 18. maart 8, 2015 / 9:48 pm

  Ik ben er steeds nog niet over uit of ik eigenlijk uberhaupt kinderen wil, maar misschien komt dat als ik een vaste relatie heb! Mijn beste vriendin daarentegen is op haar 15e zwanger geworden en de kleine werd op haar 16e geboren. Gelukkig gaat alles goed, maar met de vader is al geen contact meer sinds hij wist dat ze zwanger was helaas

 19. maart 10, 2015 / 12:50 pm

  Ik had dit artikel inderdaad al gelezen, maar ik blijf hem echt mooi vinden.Ik vind dat je het echt top doet qua opvoeding en ik wil nog even zeggen dat ik het ook altijd leuk vind om jou en Sterre beide te zien in bijvoorbeeld filmpjes of op foto’s. Je hebt echt een fijn gezin nu en daar mag je zeker trots op zijn!

 20. Jennifer
  juni 8, 2015 / 8:38 pm

  Mooi opgeschreven. Ik ben zelf 21 en net 5 maanden moeder, ongepland en ik studeer nog aan de universiteit. Ook ik heb veel negatieve reacties gehad, o.a. “oh, ik vind dit helemaal niks voor jou” en “ik had niet gedacht dat het jou zou overkomen”. Maar bij ons was het geen kwestie van onvoorzichtigheid en dom, maar gewoon dikke ‘pech’, en eigenlijk dus heel veel geluk want we hebben een prachtig gezond kindje gekregen. Ik had sowieso erg graag vlak na het afronden van mijn studie aan kinderen willen beginnen samen met mijn vriend, nu is het ons iets eerder gegeven en moeten we dus nog wel afronden. Het is werkelijk een cadeautje, om nu – hypothetisch – langer van ons kind te mogen genieten, evenals de opa’s en oma’s die ‘vervroegd’ grootouder zijn geworden.

 21. juni 9, 2015 / 11:56 am

  Zelf werd ik mama precies 2 weken na mijn 30ste verjaardag. Ik wilde altijd voor mijn 30ste mama worden, en dat heb ik dus niet gehaald. Overigens was ik op die leeftijd net zo onzeker als jij over verschonen enzo. Gewoon omdat het voor het eerst is. Ook al had ik wel al geoefend op mijn neefje en nichtje.

 22. conchita
  juni 9, 2015 / 12:27 pm

  Ik ben zelf moeder geworden op mijn dertigste. Maar de dingen die jij beschrijft zijn heel herkenbaar. Ik denk dat elke vrouw in het begin onzeker is over haar kwaliteiten als moeder. Leuk dat je dit met ons deeld.

 23. Lenny
  juni 16, 2015 / 1:33 pm

  Mooi geschreven! Ik word zelf ook een jonge moeder: ik ben zwanger! Zo blij dat ik het wel van de daken wil schreeuwen, maar ik hou het nog stil tot ik de 12 weken voorbij ben. Mijn ouders accepteren het gelukkig, ook omdat ze weten hoe blij ik er mee ben. Ik ben uitgerekend op mijn eigen verjaardag, dus wie weet wordt mijn kleintje geboren op de dag dat ik 15 wordt!

  • Bianca
   Auteur
   februari 22, 2016 / 8:57 am

   Hoi Lenny ik ben benieuwd hoe alles is gegaan? Liefs Bianca

 24. februari 21, 2016 / 11:25 pm

  Wat is jong. Vroeger was het heel normaal. Mijn oma was 18, toen hoorde je niemand zeuren.
  Mensen snappen soms je keuze niet, dat is dan hun probleem.
  Ik werd op mijn 25e moeder, kreeg eerst nog een miskraam. Ja ik had wel spijt. Dat mag ook, ik was zelf nog te jong, je kunt dat zelf het beste aanvoelen.
  Mijn verhaal staat bij een andere blogster online.

 25. Daniëlle
  februari 22, 2016 / 1:57 am

  Bianca, wat een mooi artikel. Een gedeelte van je verhaal heb ik vanaf een afstandje kunnen bekijken. Hopelijk neem je het me niet kwalijk als ik heel eerlijk zeg dat ik destijds ook dacht: is dit wel goed?
  Toen ik hoorde dat je ongepland zwanger was dacht ik; je was er toch bij? Iets wat natuurlijk veel te makkelijk zeggen is.
  Al snel zag ik dat jullie het hardstikke goed aanpakten en het top deden. En wat was Sterren toen al een prachtig meisje.

  Ik ben niet iemand die vragen zou stellen als iemand jong moeder wordt, en er over roddelen ook niet. Als je van een afstandje jonge mensen die nog niet lang bij elkaar zijn ouders zier worden denk ik dat veel mensen zich afvragen hoe en wat. Maar ik kan alleen maar zeggen; je doet het super!

  Zelf werd ik pas op m’n 27e moeder, een mooie leeftijd vind ik zo. Pas op of na je 30e voor het eerst moeder worden lijkt me ook niet leuk. Maar jong moeder worden… ga er maar aan staan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge