Nieuwe artikelen:

 • Huda Beauty lanceert twee nieuwe producten

  Huda Beauty lanceert twee nieuwe producten
 • Date of avondje uit? Dit parfum moet je hebben

  Date of avondje uit? Dit parfum moet je hebben
 • Beauty | e.l.f. verkrijgbaar bij Etos

  Beauty | e.l.f. verkrijgbaar bij Etos
 • Nieuwe producten van Kylie Cosmetics

  Nieuwe producten van Kylie Cosmetics
 • Waarom sneakers de beste schoenen zijn voor kids

  Waarom sneakers de beste schoenen zijn voor kids
 • Home | Nieuw Trudon Versailles

  Home | Nieuw Trudon Versailles
 • Tip : Amazon heeft 30% korting op veel Engelstalige boeken

  Tip : Amazon heeft 30% korting op veel Engelstalige boeken
 • Diverse haartrends van dit moment 2024

  Diverse haartrends van dit moment 2024
 • Beginnen met botox? Dit zijn 4 tips!

  Beginnen met botox? Dit zijn 4 tips!
 • Nieuw | Kate Spade Bloom

  Nieuw | Kate Spade Bloom

MAG JE PR PRODUCTEN VERKOPEN?

MAG JE PR PRODUCTEN VERKOPEN?

Inmiddels blog ik alweer een aantal jaar en het ontvangen van PR (pers samples) is een leuk onderdeel van mijn werk. Soms krijg ik van mede bloggers/Instagrammers wel eens vragen over PR, zoals de vraag mag je PR producten verkopen? In dit artikel wil ik daar wat meer over vertellen en vooral mijn mening delen…

Wat zijn PR producten?

Voor mijn blog en Instagram account ontvang ik regelmatig de nieuwste lanceringen op het gebied van make-up, huidverzorging en parfum. Soms zijn het andere items zoals kleding, eten, schoenen enzovoort. Als je qua volgers/bereik interessant bent voor bedrijven en/of merken krijg je vanzelf dit soort e-mailtjes en pakketjes. De PR producten worden “gratis” opgestuurd, maar een merk verwacht natuurlijk vaak wel een plaatsing op een website of social media.


Ik gebruik de PR producten voor diverse reviews, maar ik blijf zelf ook nog producten kopen. Ontvang ik een product dat niet bij mij of Pinkit.nl past? Dan gaat het in de big shopper voor familie en vrienden. Elke niche ontvang weer andere soort PR, zo ontvangen mamabloggers bijvoorbeeld héél veel speelgoed.

PR producten betalen de rekeningen niet

Hoe blij en dankbaar ik ook ben met de PR producten (anders zou ik lang niet zoveel reviews kunnen schrijven), deze producten betalen niet mijn rekeningen. Tenminste ik denk niet dat ik bij de Menzis hoef aan te kloppen met een tasje vol huidverzorging 😉 En een blogger krijgt écht niet voor elke review of artikel betaald.

Omdat PR producten de rekeningen niet betalen, zie ik regelmatig pers samples op site’s als Marktplaats verschijnen. Hoe ik dit zeker weet? Er staan soms hele perspakketten op Markplaats (bijvoorbeeld van UNG en Pixi heb ik laatst nog gespot). Maar ook lanceringen die ik net een paar dagen binnen heb, dezelfde producten staan dan op Marktplaats. Kijk als je één keer iets verkoopt bijvoorbeeld omdat je krap bij kas zit, dan snap ik de situatie wel. Maar als je bijna elke perslancering op Marktplaats gooi, dan vraag ik mij af waarom je überhaupt producten van dat merk/bedrijf wil ontvangen.

Is dat verboden om te doen? Nee, maar persoonlijk vind ik het absoluut niet netjes. Er zijn zelfs merken die in het persbericht al laten weten dat een product niet is bedoeld om door te verkopen.

Je kan je ook laten uitschrijven…

Het kan natuurlijk voorkomen dat je producten ontvang die totaal niet bij je passen. Of dat je niet met een bepaald merk wil samenwerken. Maar dan kan je beter contact opnemen met het persbureau of bedrijf en vragen of je van die perslijst uitgeschreven kan worden. Zo kunnen de PR producten waar jij geen interesse (meer) in hebt, naar een andere blogger/influencer (stom woord btw!) gestuurd worden.

Dit heb ik de afgelopen twee jaar ook regelmatig gedaan met diverse speelgoedmerken, omdat ik mij focus op beauty. Je kan ook netjes in de e-mail aangeven dat je geen interesse hebt in een bepaald merk, deze eerlijkheid kunnen de meeste bedrijven zeker wel waarderen. Je kan tenslotte niet elk merk of product leuk vinden.

Om een lang verhaal kort te maken, mag je PR producten verkopen? Het is niet verboden, maar het is absoluut niet netjes. En als een lezeres ziet dat je een product nieuw aanbied, terwijl je in de review zo lovend was dan klopt er ook iets niet helemaal hé…

Denk dus goed na wat je wel of niet met je PR producten gaat doen. Ontvang je iets wat niet bij je past? Dan zijn er ook goede doelen waar je de producten aan kan doneren.

Misschien ook interessant om te lezen:
Viseart Petit Pro Chou Chou review
Unboxing The Royal Box Lookfantastic Limited Edition
Chanel Bronze Universel Soleil Tan de Chanel

Volg:

9 Reacties

 1. april 20, 2020 / 9:25 pm

  Zijn er nog steeds mensen die dit doen? Echt volledige en nieuwe collecties meteen te koop zetten?! Snap dat echt niet hoor.. Dan kunnen de producten inderdaad beter naar iemand gaan die er echt iets mee doet.

 2. april 21, 2020 / 12:19 am

  Nee, ik vind dat niet kunnen om PR producten te verkopen. Goed artikel!

 3. april 21, 2020 / 7:35 am

  Dat heb je heel mooi geschreven. En inderdaad, ik vind het ook niet netjes om die spullen te verkopen, zeker omdat de review naar je volgers dan dus eigenlijk fake blijkt te zijn… Zijdezachte huid en gevoel van luxe, versus een ongeopende verpakking is echt foute boel.
  Als je dan toch zoveel producten krijgt dat je ze niet allemaal zelf kan verwerken, is je blog denk ik groot genoeg om naar het bedrijf te gaan en te onderhandelen om bijvoorbeeld de helft minder producten te krijgen en een kleine vergoeding per post, dan hoef je niet te gaan verkopen. Bij speelgoed vind ik het anders als je die na bijvoorbeeld een jaar of half jaar tweedehands verkoopt omdat je die dan toch voldoende hebt gebruikt (of net niet). Maar ook daar ben ikzelf niet zo gready; als ik iets gratis heb, ga ik het ook gratis aan iemand doorgeven, dan hoef ik daar niet nog eens geld uit te slaan…
  KoolFamily onlangs geplaatst…Open brief aan mama’sMy Profile

 4. april 21, 2020 / 9:24 am

  Met ieder ding ben ik zo blij geweest omdat ik daarop op met een grote ja antwoord. Ben ik niet geïnteresseerd dan ga ik niet op het mailtje in of ik beantwoord ze netjes dat ik deze review over wil overslaan. Al moet ik wel eerlijk toegeven dat ik enorm veel aan vrienden en collega’s heb weggegeven
  Rachel Kromdijk onlangs geplaatst…De week van RachelMy Profile

 5. april 21, 2020 / 1:36 pm

  Als ik niet geintereseerd ben in een bepaald product of artikel dan reageer ik niet op de mail of het moet een bedrijf zijn die probeert een collab aan te gaan. Deze is natuurlijk wel netjes om dan eerlijk te beantwoorden. Ik zou het eerlijk gezegd dan eerder weg geven aan iemand die het wel kan gebruiken.

 6. april 21, 2020 / 3:00 pm

  Deel jou mening helemaal . Vind dat ook echt niet kunnen.

 7. april 21, 2020 / 8:47 pm

  Ik dacht altijd dat het verboden was om PR te verkopen omdat de PR producten in essentie eigenlijk PR samples zijn en samples mag je gewoonweg niet verkopen. Toen ik nog bij ICI PARIS XL werkte en als verkoopster ‘cadeaus’ of incentives van een merk kreeg, dan werd dit ook altijd meegedeeld dat het absoluut verboden was om deze te verkopen want ondanks dat het full size producten waren, werd het wel bestempeld als sample.

  Het zou dus nooit in me opkomen om PR te verkopen. Dan zou ik gewoon de gratis producten weigeren en alleen meegaan in betalende campagnes als het puur om geld verdienen gaat.
  Amy onlangs geplaatst…Moederdag 2020 cadeautips (alles online te koop)My Profile

 8. mei 18, 2020 / 10:40 am

  Het is inderdaad niet netjes om producten door te verkopen, wat je schrijft … dan kun je het nog beter weggeven aan iemand of aan een goed doel 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge