Nieuwe artikelen:

 • Nieuw | Ziaja Coconut & Orange Vibes Lijn

  Nieuw | Ziaja Coconut & Orange Vibes Lijn
 • Hoe voel je je minder onzeker als puber?

  Hoe voel je je minder onzeker als puber?
 • Fragile Sanctuary by Catherine Cowles

  Fragile Sanctuary by Catherine Cowles
 • Waar komt toch de Nederlandse voorliefde voor wijn vandaan?

  Waar komt toch de Nederlandse voorliefde voor wijn vandaan?
 • Kruidvat & Etos Shoplog

  Kruidvat & Etos Shoplog
 • UNIC Naturals Hair Perfume Vanille Gourmande & Coco Monoï

  UNIC Naturals Hair Perfume Vanille Gourmande & Coco Monoï
 • Vlog: Even gezellig kletsen & come shop with me – Action, Kruidvat & …

  Vlog: Even gezellig kletsen & come shop with me – Action, Kruidvat & naar de boekhandel
 • Op vakantie met het gezin? Neem dit mee!

  Op vakantie met het gezin? Neem dit mee!
 • Beauty Empties Juni 2024 – Opgemaakte beauty producten

  Beauty Empties Juni 2024 – Opgemaakte beauty producten
 • Zomer Beauty Essentials 2024

  Zomer Beauty Essentials 2024

PERSONAL| DE AANDOENING MIGRAINE

PERSONAL| DE AANDOENING MIGRAINE

Er zijn bepaalde aandoeningen die mensen hebben, maar die je niet zo 123 aan de buitenkant kan ontdekken. Dat is best lastig aangezien iemand daar veel last van kan hebben, en het misschien onbegrip opwekt bij andere mensen. Met één zo’n aandoening heb ik sinds mijn puberteit mee te maken, namelijk migraine. Er zijn nog veel mannen en vrouwen die hier dagelijks/wekelijks of maandelijks last van hebben.

Bij mij is de migraine begonnen toen ik in de puberteit kwam, en voor het eerst ongesteld werd. De aanvallen waren daarmee afgestemd tijdens mijn menstruatie had ik ongeveer een week last van dagelijks aanvallen. Het begon met hoofdpijn, slecht troebel zien, oog die half dicht hing van de pijn, misselijk, slecht tegen licht en geluid kunnen…en zo kan ik nog wel even door gaan. Na een doktersbezoek kwam ik er achter dat het migraine is, maar wat kan je er aan doen? Kort gezegd helemaal niks! Tenminste ik heb al verschillende onderzoeken gehad in het ziekenhuis, en steeds krijg ik pijnstillers die totaal nutteloos zijn.

“Migraine is een neurovasculaire aandoening waarbij aanvallen ontstaan door neurale prikkelingen die na een plotse tijdelijke vernauwing, een verwijding van de bloedvaten tot gevolg heeft. Dat gaat vaak gepaard met een kloppende hoofdpijn. De gemiddelde prevalentie van migraine in Westerse landen ligt op 11%.[10] Opvallend is dat migraine bij de bevolking van Nederland aanmerkelijk meer voorkomt dan in alle andere Europese landen.”  Bron Wikipedia

Er zijn verschillende aanvallen, symptomen eigenlijk is geen enkele aanval het zelfde. Plus elke arts denkt er weer anders over, dat is ook best verwarrend. Zo vertelde een Neuroloog in het ziekenhuis mij dat het komt door dat het erfelijk bepaald is, en de arts in de Fertiliteitskliniek vertelde mij dat het komt door stress en te weinig sexueel actief bezig. Dus met andere woorden als je een goed seks leven hebt, is de migraine weg….Eigenlijk vond ik dat best wel een rare uitspraak, maar ze was er compleet van overtuigd.

Mensen die migraine hebben krijgen vaak pijnstillers zoals Paracetamol of Ibuprofen voorgeschreven. Misschien helpt dat voor sommige mensen, maar voor mij zelf totaal niet. Ik heb zelf twee jaar lang Imigrant neusspray voorgeschreven gekregen, maar die mocht ik alleen gebruiken bij de ergste aanvallen. Aangezien Imigrant ook niet zulke prettige bijwerkingen heeft, moest ik daar ook mee uitkijken. Inmiddels krijg ik dat niet meer voorgeschreven, denk door de reden omdat het teveel risicovolle bijwerkingen heeft.

De aanvallen zijn zo verschillend en kunnen binnen een uur uit het niets op spelen. Mijn ouders hebben in mijn puberteit mij regelmatig naar de huisartsenpost gebracht, omdat ze geen idee meer hadden wat ze moesten doen. Zoveel pijn, het braken en steeds flauwvallen, ze wisten gewoon niet meer hoe ze mij konden helpen. Maar ik heb ook met regelmaat te horen gekregen van buitenstaanders “alweer migraine”, “goh je ziet er niet ziek uit” , “stel je niet zo aan” en nog meer van dat soort uitspraken, die eigenlijk nergens opslaan.

Kan je over migraine heen groeien? Ik ben dan zelf geen dokter, maar inmiddels zijn mijn aanvallen een stuk minder geworden. Misschien komt dit ook omdat mijn menstruatie minder is geworden door de PCOS. Ik heb nog wel eens migraine hoofdpijn (net zoals nu ik dit schrijf haha). Ik kan dan tegen weinig geluid, drukte en mijn oog hangt een beetje dicht. Maar het overgeven, flauwvallen, en andere heftige symptomen heb ik gelukkig al een tijdje niet meer gehad (even afkloppen).

Iemand die de aandoening migraine heeft, moet zich vast vaak verdedigen over zijn/haar ziekte (ik noem het gewoon een ziekte, want in mijn ogen is dat het ook). Terwijl dat eigenlijk niet nodig hoort te zijn! Als iemand migraine heeft kan die persoon met erg veel pijn te maken hebben. Omdat elke aanval anders is kan iemand soms ook andere dingen beter verdragen zoals geluid en licht. Het wilt niet zeggen dat je met elke migraine aanval helemaal donker onder de dekens moet liggen. Naast deze aandoeningen zijn er nog veel meer, die mensen niet kunnen zien aan de buitenkant. Het zou dus fijn zijn als mensen niet zo snel oordelen over andere mensen. Als iemand ziek is en dat kan je vanaf de buitenkant niet zien, wilt dat niet zeggen dat die persoon zich aanstelt.

Heb jij zelf ook last van migraine? En hoe ga jij daar dan precies mee om?

post signature

Volg:

13 Reacties

 1. Manon
  februari 5, 2016 / 2:44 pm

  Het lijkt mij super vervelend om migraine te hebben

 2. februari 5, 2016 / 2:48 pm

  Migraine gun ik niemand. Ik heb jaren last gehad van migraine maar gelukkig ben ik er bijna helemaal van af na intensieve accupuntuur sessies!

 3. februari 5, 2016 / 3:13 pm

  Mijn moeder heeft het ook wel eens dus ik weet wel ‘hoe het er uit kan zien’, maar gelukkig heb ik het zelf niet gevoeld. Ik begrijp wel dat het heel vervelend is!

 4. februari 5, 2016 / 4:50 pm

  Heel erg vervelend en enorm veel beterschap voor hoever het zal helpen. Ik heb zelf ook vaak last van migraine. Ik heb wel zware medicijnen maar die helpen vaak niet. Wat ik vaak doe is gewoon alles dicht en donker op de slaapkamer en daar liggen. Dat kan natuurlijk ook niet altijd dus dan probeer ik me compleet af te sluiten van anderen. Inderdaad omdat je anders onwetende opmerkingen krijgt zoals ‘oh ja ik heb ook hoofdpijn, gewoon doorgaan’. Daar kan ik niks mee haha

 5. februari 5, 2016 / 5:05 pm

  Voor mij klinken de dingen die je beschrijft heel erg herkenbaar van een behoorlijk aantal jaren terug…wat voelde dit ellendig, vaak kroop ik soms dagenlang mijn bed maar in, liggend in het donker, een emmer naast mijn bed en hopende dat er echt niemand geluid maakte in mijn omgeving…op een bepaald moment kreeg ik minder aanvallen en ondertussen heb ik al jaren geen last meer gehad…heel vreemd is dat eigenlijk…
  Sterkte meis met dit probleem, want het valt echt niet mee…

 6. februari 5, 2016 / 8:00 pm

  Mijn migraine werd ook niet echt serieus genomen. Omdat ik al met mijn allergie ziekenhuis in en uit liep, dacht men dat het daar aan lag. Later werd het PMS en na mijn 18e gaven ze mijn trauma de schuld. Kortom het is jammer, maar doe het er maar mee!
  Gelukkig kruip ik niet bij alle aanvallen over de grond van de pijn, echter damnnnn wat is het soms klote!
  Ik geef je een knuffel, je staat niet alleen <3

 7. februari 5, 2016 / 8:03 pm

  Zo herkenbaar 🙁 Ik heb er al 30 jaar last van. Toen ik in Frankrijk studeerde (lang terug dus ;)) toen kreeg ik van de huisarts daar hele sterke migraine medicijn. Enorm veel bijwerkingen in de bijsluiter maar het hielp wel erg goed. Alleen toen ik weer naar NL kwam kreeg ik ze niet omdat die pillen hier niet mogen maar inderdaad dingen als ibuprofen of paracetamol heeft totaal geen zin. Weet je wat me soms helpt? Een sterke bak koffie. Gek he? Al vond mijn Franse huisarts dat toen ter tijd niet gek trouwens. De migraine verdwijnt er niet van maar wordt wel vaak draaglijk. Verder is het me opgevallen dat ik het in sommige steden niet krijg en in andere wel. Volgens een arts die ik sprak heeft het te maken met de vochtigheid in de lucht of de luchtdruk of het weer of al die dingen bij elkaar.

 8. M
  februari 5, 2016 / 8:14 pm

  Sumatriptan was voor mij een medicijn wat goed hielp maar sinds ik elke dag een banaan en een handje walnoten eet heb ik geen last meer van migraine.

 9. februari 5, 2016 / 8:30 pm

  Het uit zich bij iedere migraine patiënt op een andere manier en iedereen gaat er ook weer anders mee om. Ik hoorde van iemand die bij migraine een paar glazen echte cola achterover sloeg, zodat ze in elk geval haar bed nog kon halen. Migraine heb ik gelukkig niet, maar inderdaad, elke ziekte die je niet zit lijkt toch met wantrouwen bekeken te worden.

 10. februari 6, 2016 / 7:06 pm

  Zoals je weet heb ik ook last van migraines, maar ik weet precies welke ik heb en hoelang ze duren. Sinds een halfjaar ongeveer ga ik naar de masseur en merk ik dat mijn hoofdpijnen bijna tot niet meer aanwezig zijn. Ook bij stress en spanning kan ik behoorlijk veel last hebben van hoofdpijn, maar ook hier heb ik wel meer grip op gekregen. Mijn laatste echte grote aanval is bijna een jaar geleden en daar ben ik best wel blij mee. Bij mij gaat het altijd in de ogen zitten en dat is erg vervelend.

  Wat bij mij helpt is idd wat pijnstilling en slapen. Of een warme douche. Verder gewoon over mij heen laten komen en wachten tot het voorbij is. Maar een masseur zou ik je kunnen aanraden.

  Liefs Agneta

 11. februari 10, 2016 / 4:42 pm

  Ik heb af en toe wel eens last van Migraine, wat ik echt super vervelend vind. Het enige wat ik dan wil is slapen want mijn lichaam stoot pijnstillers als paracetamol gelijk weer af in de vorm van overgeven en dat willen we natuurlijk niet :p

 12. Gonny
  februari 27, 2016 / 10:24 am

  Ik had veel last van migraine. Soms bijna de hele maand.
  Vanalles geprobeerd.
  Sinds ik Moederkruid capsules gebruik… gaat het aanzienlijk beter. Bijna nooit last met van! (Afkloppen)

  Het is de moeite waard om het te proberen. Het is een natuurlijk stofje.

  • Gonny
   februari 27, 2016 / 10:26 am

   Uhh..Ik weet niet of ik het merk mag vermelden?
   Anders haal dit maar weg.
   Ik gebruik Moederkruid van Agrocaps.

   Haal het bij “Rozemarijn en Tijm” een natuurwinkel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge