Nieuwe artikelen:

 • Kneipp Foot Care is vernieuwd!

  Kneipp Foot Care is vernieuwd!
 • Tips en tricks bij online winkelen

  Tips en tricks bij online winkelen
 • Lattafa Yara Eau de Parfum

  Lattafa Yara Eau de Parfum
 • Ga jij deze zomer ook weer genieten in Spanje? 

  Ga jij deze zomer ook weer genieten in Spanje? 
 • Mijn nieuwe sieraden van TOV Essentials

  Mijn nieuwe sieraden van TOV Essentials
 • Geniet onbezorgd van het leven met de juiste verzekeringen

  Geniet onbezorgd van het leven met de juiste verzekeringen
 • Huda Beauty lanceert twee nieuwe producten

  Huda Beauty lanceert twee nieuwe producten
 • Date of avondje uit? Dit parfum moet je hebben

  Date of avondje uit? Dit parfum moet je hebben
 • Beauty | e.l.f. verkrijgbaar bij Etos

  Beauty | e.l.f. verkrijgbaar bij Etos
 • Nieuwe producten van Kylie Cosmetics

  Nieuwe producten van Kylie Cosmetics

OVER VERSLAVINGEN EN GEWOONTES…

OVER VERSLAVINGEN EN GEWOONTES…

Er zijn zoveel verslavingen en gewoontes waar een mens last van kan hebben, alleen praat daar niet iedereen altijd even open of eerlijk over. Een paar jaar geleden deelde ik een artikel over mijn shopverslaving en dit ligt nog steeds gevoelig…

Het hebben van een verslaving

Wat is nou een verslaving? Iedereen denkt daar anders over, maar de bekendste zijn natuurlijk het niet zonder drank of drugs kunnen. Maar wat dacht je van roken? In mijn omgeving zijn er behoorlijk wat mensen die roken, zoals mijn moeder en sinds twee jaar ook mijn vriend.

Het steeds naar buiten gaan om toch even te roken (ook al is het koud of regent het), laat wel zien hoe verslavend roken eigenlijk is. Er zijn inmiddels wel betere opties beschikbaar bij o.a. Roken.nl vape store. Ook daar heeft iedereen een andere mening over, want helemaal stoppen is veel beter en zo gebruikt mijn vriend nu af en toe de menthol e liquid. Inmiddels rookt hij een stuk minder, toch een stukje vooruitgang! Maar bij een verslaving stop je niet zomaar even, daar heb je vaak hulp bij nodig.

Of is het toch een gewoonte?

Niet alles is meteen een verslaving, het kan ook een gewoonte zijn. Doe je iets omdat je het altijd doet of kan je écht niet meer zonder? Natuurlijk kan dit op den duur net zo erg worden als een verslaving, het is belangrijk om als iets uit de hand loop op tijd aan de bel te trekken en hulp in te schakelen. Dit kan bij iemand in je omgeving, maar ook bij de huisarts.

Mijn eigen valkuil is winkelen…

Als ik heel eerlijk ben kan ik gewoon niet goed omgaan met geld. Ik heb jaren amper geld gehad, ook al werkte ik fulltime. Het geld ging op aan rekeningen, schulden enzovoort. Nu ik sinds een aantal jaar bijna alles op de rit heb en wel eens geld over heb “moet” dat vaak ook meteen op. En dan ga ik winkelen, dan koop ik items die ik niet nodig heb maar wel wil hebben. Vaak onder het motto…leuk voor mijn blog.

Gelukkig krijg ik al een tijdje hulp van mijn vriend, hij doet o.a. de boekhouding en Belasting. En helpt mij met wat ik kan sparen enzovoort per maand. Dit zijn hele “logische” dingen, maar voor iemand die niet zo goed met geld om kan gaan is dat toch best lastig. En net zoals met andere verslavingen, is er ook veel onbegrip van mensen in mijn omgeving.

Hoe erg is het hebben van een shopverslaving?

Er word wel eens lacherig gedaan over het hebben van een shopverslaving, maar het kan zeker wel ernstige gevolgen hebben. Niemand kan alleen maar steeds geld uitblijven geven, er moeten ook rekeningen betaald worden. En als je het geld uitgeeft aan winkelen en niet aan rekeningen, dan beginnen de eerste problemen al. Je komt geld te kort, rekeningen blijven liggen, aanmaningen…en ga zo maar door.

Heb ik dit zelf mee gemaakt? Ja, het is al wel ruim 8 jaar geleden maar dit vergeet ik dus nooit meer. Dit lag trouwens niet alleen aan mijn shopverslaving, maar het was wel de grootste reden van de problemen op dat moment. Inmiddels ben ik schuldenvrij en dat wil ik héél graag zo houden, maar zo zie je maar dat een shopverslaving niet zo onschuldig is als het klinkt.

Hoe gaat het nu?


Sinds mijn no-buy gaat het een stuk beter, ik heb de afgelopen weken amper iets gekocht. En heb zelfs het sparen weer volledig kunnen oppakken, hopelijk blijft het de komende maanden natuurlijk zo goed gaan. Natuurlijk blijf ik winkelen leuk vinden om te doen, maar het moet geen obsessie worden. Ik probeer de komende weken eerst mijn te-reviewen producten eens goed uit te zoeken, voordat ik weer zelf ga shoppen. Want hoeveel beauty producten heeft een mens eigenlijk nodig? Als je ziet wat ik heb liggen is dat best bizar haha! Ook heb ik nu per maand een X bedrag voor mezelf wat ik mag besteden en verder wil ik vooral flink gaan sparen.

Misschien ook interessant om te lezen >> Mesauda Milano Velvet Kiss

Volg:

6 Reacties

 1. Nicole
  februari 2, 2020 / 5:20 pm

  Heel herkenbaar. Zo stoer dat jij daar zo open over bent

 2. februari 3, 2020 / 11:14 am

  Wat knap en stoer dat je dit zo op je blog deelt met je volgers! hmm ik heb een lichtelijke eetverslaving en ik moet dat echt onder de knie gaan krijgen want op dit moment merk ik dat alles te strak gaat zitten.. bah. Ook ben ik een emotionele eter waardoor het soms extreem is.
  Rachel Kromdijk onlangs geplaatst…Je eigen bruiloft regelenMy Profile

 3. februari 3, 2020 / 11:58 pm

  Wauw, heel mooi artikel heb je geschreven en heel herkenbaar.

 4. februari 5, 2020 / 7:46 am

  Ik vind het echt super knap en stoer dat je hier zo open over bent, ik denk dat veel mensen zich in dingen herkennen, of het nu om geld uitgeven / shoppen / eten / roken of wat dan ook gaat. En wat je schrijft over ‘logische dingen’. Ik denk dat dat ook juist het punt is. Voor de ene persoon is het misschien inderdaad logisch om te sparen, maar de andere persoon vind dit juist heel erg moeilijk. Ik ben bijvoorbeeld heel erg netjes en opgeruimd thuis, en vind het vaak heel moeilijk om te snappen hoe mensen in een enorme bende kunnen zitten, maar vaak zit er dan van alles achter waardoor het voor die mensen helemaal niet zo logisch is, en zo is het natuurlijk met veel meer dingen. Fijn dat je goede hulp krijgt van je vriend trouwens!
  bychristiana onlangs geplaatst…Een woonkamer upgrade met de Ikea STRANDMON fauteuil (in smaragdgroen!)My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge