Nieuwe artikelen:

 • Hoe kun je meer van jezelf houden?

  Hoe kun je meer van jezelf houden?
 • Droge handen en/of lippen + nieuwe product aanraders

  Droge handen en/of lippen + nieuwe product aanraders
 • Douglas Collection Beautiful Stories Feel the Love

  Douglas Collection Beautiful Stories Feel the Love
 • Nieuw Estrid Onyx: Hét luxe scheermes dat het alledaagse naar een …

  Nieuw Estrid Onyx: Hét luxe scheermes dat het alledaagse naar een hoger niveau tilt
 • Hallmark lanceert unieke hamstercollectie in samenwerking met Albert Heijn

  Hallmark lanceert unieke hamstercollectie in samenwerking met Albert Heijn
 • Kleur van het jaar 2024: Peach Fuzz

  Kleur van het jaar 2024: Peach Fuzz
 • 5x de beste alcoholische drankjes voor vrouwen

  5x de beste alcoholische drankjes voor vrouwen
 • Tip | Geef een glimlach cadeau

  Tip | Geef een glimlach cadeau
 • Mile High by Liz Tomforde (Windy City Series)

  Mile High by Liz Tomforde (Windy City Series)
 • Een stap-voor-stap voorbereiding voor uw bezoek aan DB Keukens

  Een stap-voor-stap voorbereiding voor uw bezoek aan DB Keukens

EEN REACTIE PLAATSEN BIJ EEN ARTIKEL…?

EEN REACTIE PLAATSEN BIJ EEN ARTIKEL…?

Inmiddels blog ik alweer 6 jaar en de afgelopen jaren zijn er best wel veel dingen veranderd. Heel veel bloggers die ik volg, zijn gestopt of overgestapt naar bijvoorbeeld Instagram. Ieder zijn of haar keuze, maar ik blijf het bloggen op mijn eigen website het allerleukste vinden. Toch merk ik de afgelopen maanden dat ik iets mis en dat zijn de reacties onder mijn artikelen…

Hoe ging dat vroeger?

Ik noem het even vroeger, maar vanaf het begin tot ongeveer 1,5 jaar geleden kreeg ik gemiddeld 10+ reacties op een artikel. Tegenwoordig is dat aantal veranderd naar gemiddeld 1-5 reacties. En ik zie het overal om mij heen bij collega bloggers. Dan heb je als blogger zijnde een artikel geschreven waar veel tijd, moeite en liefde in zit en komen er amper tot zelfs geen reacties. Ja, dan begrijp ik het wel dat er bloggers de handdoek in de ring gooien en/of overstappen naar Instagram omdat daar wel interactie is.

Waar ligt het aan?

Dit is een vraag die ik mezelf regelmatig stel. Het ligt niet aan de bezoekersaantallen, want die groeien maandelijks nog steeds. Artikelen worden ook goed gelezen, sommige gaan zelfs al weken viral. Maar desondanks komen er amper tot geen reacties van “nieuwe” bezoekers. Vaak zijn het mensen die alleen meelezen (hoi lieve lurkers haha!). En ik weet natuurlijk ook niet waar het bij mijn collega bloggers aan ligt, aangezien ik niet bij hun achter de schermen kan kijken.

En ik merk het verschil niet alleen bij reviews of persoonlijke artikelen, maar zelfs bij winacties. Als ik 4 jaar terug en winactie plaatste, was iedereen enthousiast en waren er 100+ deelnemers. Tegenwoordig ligt dit aanval vele malen lager en zijn het vaak winactie toeristen die meedoen.

Reageren bij anderen

Als ik bij andere bloggers ga reageren, krijg ik vaak wel een reactie terug op mijn eigen artikelen. Dat waardeer ik natuurlijk wel, maar zo lijkt het eerder een “verplicht” rondje in plaats van écht en spontaan reageren. Ik heb helaas niet elke dag de tijd om uren achter de laptop te zitten en blogs te lezen, al probeer ik het wel meerdere keren per week bij een aantal collega’s te doen.

Het is een kleine moeite

Mocht je ergens een artikel hebben gelezen, of dat nou bij mij Pinkit.nl is of bij iemand anders. Dan is het een kleine moeite om een berichtje achter te laten onder een artikel. En nee ik bedoel dan niet alleen maar 100% positieve reacties, maar gewoon een eerlijke oprechte reactie. Voor de schrijver van het artikel is het leuk om te zien, dat er interactie is en een artikel gewaardeerd wordt. Als ik kijk naar een review dan gaat daar uren en soms weken (inclusief het testen van een product) tijd in zitten, dan is het soms best zuur als er geen of amper reacties zijn.

Interactie op social media

Regelmatig lees ik de opmerking dat er veel bloggers zijn gestopt en dat het zo zonde is dat er weinig (beauty)bloggers zijn. Dat mensen eerder voor Instagram kiezen en hun website vergeten, maar ik snap dat wel. Als iemand zoveel liefde en moeite in een site stopt en er is amper interactie, dan werkt dat ook niet echt motiverend. Via social media krijg ik namelijk veel meer reacties dan bij een artikel, maar toch blijf ik bloggen leuker vinden en daar ga ik ook zeker mee door.


Wat probeer ik te zeggen met dit artikel? Mocht je dus een blog bezoeken (of dat nou die van mij is of van een collega), neem dan ook eens een paar seconde de tijd om te reageren. Ik waardeer dat zelf onwijs, als iemand de tijd en moeite heeft genomen om een reactie te plaatsen. En ik weet zeker dat dit bij mijn blog collega’s ook zo zal zijn.

Merken jullie ook verandering qua het aantal reactie’s krijgen op een artikel? En wat is voor jou wel of niet de reden om te reageren onder een artikel?

Misschien ook interessant om te lezen:
Pixi Layers Highlighting Palette
Hema Valentijn 2020 I Cherry-ish You! collectie 
GrandeLips Hydrating Lip Plumper

Volg:

32 Reacties

 1. Roxanne
  januari 17, 2020 / 7:48 am

  Ik vroeg me gisteren hetzelfde af en realiseerde me dat ik zelf ook niet altijd meer reageer. Het verschil zit er bij mij in dat ik nu vaak op mijn telefoon lees en dan is reageren soms lastiger. Op de computer onthoudt de site je naam etc met een koekje en hier moet je alles zelf typen. Maar hoi!!
  Roxanne onlangs geplaatst…Lactosevrij maakt Marcel blijMy Profile

  • Bianca
   Auteur
   januari 17, 2020 / 10:07 am

   Herkenbaar, ik lees dus ook vaak blogs via mobiel en reageer daardoor minder snel 🙂

 2. Lisette Kleiweg
  januari 17, 2020 / 8:00 am

  Als een van je vaste lezers (lurkers?) heb ik er nooit bij stilgestaan dat jij (of een andere blogger) het fijn vindt om respons te krijgen. Ik dacht dat je kon zien hoe vaak en door wie je blog gelezen werd namelijk, sorry meis??. Nieuw voornemen : vaker een berichtje achterlaten !

  • Bianca
   Auteur
   januari 17, 2020 / 10:08 am

   Wat een leuk voornemen! Achter de schermen kan ik alleen zien hoeveel bezoekers er op de site zijn en hoevaak een artikel word gelezen (dus niet door wie enzovoort) x

  • Loes
   januari 17, 2020 / 9:35 pm

   Dit dus! Ik had er ook nooit bij stil gestaan.

 3. Samantha
  januari 17, 2020 / 8:01 am

  Ik zag je blog op Twitter voorbijkomen, dus ken je blog verder niet maar hrken het wel.

  Ik ging in November een Social Media-detox aan en die deelde ik dag voor dag op mn blog. Die blog werd wel gedeeld op mn Social Media.
  Na een aantal weken nam ik weer eens n kijken op o.a. mijn FB, bleek dat ik daar veel reacties had gekregen op mijn besluit, waar ik dus op mijn blog zelf 2 hele reacties had gekregen. Uhm. Oké. Zo moeilijk is reageren niet op mn blog hoor. ?‍♀️

  Inmiddels ben ik weer gestopt met bloggen en toch weer aan de Social Media. Jammer, vond t eigenlijk zonder Social Media veel leuker, maar zonder enige interactie is er weinig lol aan…

 4. Iris
  januari 17, 2020 / 8:20 am

  Ik vind dit ook vervelend, en merk zelfs dat je op insta soms moet ‘trekken’ om reacties te krijgen. Terwijl dat juist zo belangrijk is om door te kunnen gaan. Niet alleen is het motiverend maar de bedrijven waar je mee samenwerkt (juist zodat je door kunt gaan) kijken hier natuurlijk naar. Dit is eigenlijk de reden waarom ik zelf amper nog blogs plaats.

 5. januari 17, 2020 / 8:55 am

  Oh dit is zo herkenbaar! Voorheen kreeg ik nog wel eens reacties van andere bloggers, tegenwoordig vooral nog van oma. Ook goud waard natuurlijk, maar ja, je hoopt natuurlijk dat ook anderen wat achter laten. Ik ben zelf ook geen hele actieve reageerder en dat was ik vroeger wel. Vaak denk ik “wat moeten ze met mijn reactie?!”, maar misschien dat dat toch iets anders ligt. Inspirerend dit, dankjewel! Op Instagram heb ik ook niet zo gauw reacties, dan is ’t toch alleen van bekende uit de buurt. Heel jammer als je graag wil groeien, hopelijk veranderd dat nog. Laat ik eerst maar weer bij mijzelf beginnen :)!

 6. januari 17, 2020 / 9:28 am

  Heel herkenbaar. Bij mij net zo, maar voor mij is het geen reden om te stoppen mijn blog is tevens mij baan, dus dan ga je al sneller door ermee. Ik moet toegeven ook niet altijd te reageren. Door tijdgebrek bezoek ik minder blogs dan dat ik zou willen
  Jolanda Janssen onlangs geplaatst…Sokken saai? Nee hoor!My Profile

 7. Simone
  januari 17, 2020 / 9:53 am

  Ik laat juist reacties achter omdat ik zelf weet dat het leuk is om reacties te krijgen 🙂 Dan niet reacties van twee woordjes, maar echt een inhoudelijke reactie. Waardering krijgen is fijn!
  Simone onlangs geplaatst…Review: Veggie Burgers – Nina OlssonMy Profile

 8. Natascha - Beautyopinie
  januari 17, 2020 / 10:04 am

  Kijk, op dit artikel ga je denk ik wel heel veel reacties krijgen haha. Voor mij is het namelijk (net zoals collega’s) hierboven óók heel herkenbaar. Toen ik amper 200 views per maand had, kreeg ik soms meer reacties dan nu. Waar het aan ligt weet ik niet zo goed maar ik reageer zelf ook minder en moet eerlijk toegeven dat ik vaak reageer bij mensen die óók bij mij reageren. Da’s trouwens helemaal geen ‘voor wat hoort wat’ principe ofzo. Maar vroeger had ik zelf ook veel meer tijd om te reageren. Dat ligt deels aan privé dingen (toen studeerde ik nog, nu 2 kids, een baan en een blog) maar hoefde ik me ook niet druk te maken om Social media. Toen was bloggen het enige, nu komt er zó veel bij kijken. Ik kom er simpelweg niet aan toe.

  Vraag me trouwens af bedrijven écht zo kort door de bocht zijn, dat ze aantal reacties zien als betrokkenheid oid? Want dat is volgens mij allang achterhaald 🙂 Bij mijn blog in elk geval wel!

  • Bianca
   Auteur
   januari 17, 2020 / 10:09 am

   Gek toch he hoe snel dingen veranderen? Een bedrijf kijkt denk ik sneller naar PA/DA waarde ivm linkbuilding en bezoekers aantallen, maar er zijn zeker nog wel een klein aantal bedrijven die interactie ook belangrijk vinden x

 9. januari 17, 2020 / 10:10 am

  Leuk artikel Bianca, goed dat je hier aandacht aan besteedt! Ik blog inmiddels ook al heel wat jaartjes en ik herken het dus wel. Ik heb ook periodes gehad dat ik gewoon helemaal geen comments kreeg, of af en toe 1. Heel verdrietig werd ik daar van. Nu gaat dat beter, moet ik zeggen. Ik vind het trouwens ook echt leuk om bij anderen comments achter te laten, en dan inderdaad wat Simone zegt; echt inhoudelijke reacties waaruit blijkt dat je het artikel ook daadwerkelijk gelezen hebt;-) Ik reageer de laatste tijd ook weer op de comments die ik op mijn blog krijg. Ik merk dat mensen dat heel leuk vinden, zo krijg je echt meer ‘leven’ op de blog, heel leuk is dat! Winacties organiseer ik eigenlijk, om heel eerlijk te zijn, nauwelijks meer. Ik zie toch vaak om me heen, ook bij bloggers die ik actief volg, dat daar opeens wel heel veel comments onder staan A) van steeds dezelfde mensen die alleen maar op winacties uit lijken te zijn en B) van mensen waar je normaal dus inderdaad nooit iets van hoort. Dat vind ik gewoon heel jammer. Volgens mij blijft het aantal nieuwe volgers ook niet echt lang hangen, want in het verleden organiseerde ik wel vaak winacties en zodra je dan een winnaar bekend had gemaakt gaat meer dan de helft je weer ontvolgen. Ik weet zeker dat dit allemaal herkenbaar is voor mede-bloggers;-) Nogmaals, echt goed dat je hier wat over schrijft. Leuk ook, tja, om dus een keer die comments te lezen van mensen die normaal geen berichtjes achterlaten!
  bychristiana onlangs geplaatst…5 Dingen die je wilt weten over pomeriaantjesMy Profile

 10. Marian B
  januari 17, 2020 / 10:17 am

  Ik lees je blogs regelmatig maar ik geef toe dat ik een stille volger ben. Dat wil niet zeggen dat er geen waardering is, anders zou ik niet meer volgen. Waarom ik niet reageer weet ik eigenlijk niet zo goed. Tijd? Alles gaat tegenwoordig zo snel en er is zo veel te zien en lezen. Ik zal proberen dit toch wat vaker te doen, want ik begrijp je wel hoor.

 11. januari 17, 2020 / 10:44 am

  Haha, dan ga ik toch ook maar weer eens reageren! Bij mij verschilt het heel erg per artikel. Soms komen er 2 reacties, soms 15. Maar zo intensief als vroeger doe ik dat niet meer. Volgens mij komt het door verschillende oorzaken. Een daarvan is dat het op meerdere blogs heel vervelend is om te kunnen reageren. Dan moet je weer ergens een account aanmaken of inloggen en daar heb ik nooit zo’n zin in. Ook is de aandacht wat meer versnipperd: ik kijk nu meer Youtube filmpjes dan 5 jaar geleden en ook zijn Pinterest en Instagram in mijn beleving meer aandacht gaan vragen dan toen. Tot slot was het reageren bij collega bloggers enkele jaren geleden voor bloggers denk ik ook een manier om te groeien qua publiek. Dat gebeurt nu ook via verschillende kanalen. Ik vind het zelf vaak leuk om even een artikel van een ander te lezen, maar heb de meeste interactie toch via Twitter, waar anderen dat misschien op Facebook of Instagram hebben.
  Amy onlangs geplaatst…Citytrip Wenen in de winter: een aanrader!My Profile

 12. januari 17, 2020 / 11:54 am

  Ik ben volgens mij een van de weinige lezers die op vrijwel alle artikelen reageert. Ik weet hoe leuk ik het vind als mijn lezers een reactie achter laten. Vaak staan lezers hier inderdaad niet bij stil hoe leuk het voor een blogger is om een reactie te krijgen. Meestal zijn het ook vaak dezelfde mensen die altijd reageren. Dat vind ik ook altijd leuk te zien
  Tessa onlangs geplaatst…Review: Sleek Matte Me Lip CreamMy Profile

 13. januari 17, 2020 / 1:54 pm

  Zelf ben ik natuurlijk pas net begonnen met bloggen, dus is het voor mij logisch dat ik nog niet veel reacties, of helemaal geen reacties krijg. Ik lees wel al veel langer blogs dan dat ik ze zelf schrijf.
  Wat ikzelf wel merk is dat als er al een aantal reacties staan waar eigenlijk al precies in wordt gezegd wat ik zou willen zeggen ik ’t vaak maar laat, omdat ik dan het gevoel heb dat ik alleen maar aan het herhalen ben wat er al is gezegd. Misschien moet ik daar eens overheen stappen! Want ik vind het oprecht heerlijk om blogs te lezen en het is inderdaad niet zo heel moeilijk om even een reactie achter te laten, ook al is die bijna hetzelfde als die van een ander. 😉
  Samantha onlangs geplaatst…Road trip to Stuttgart, and Breakfast with Joey KellyMy Profile

 14. Donna
  januari 17, 2020 / 2:44 pm

  Lijkt me ook niet leuk als je geen of nauwlijks een reactie krijgt als je er veel tijd in hebt gestoken. En volgens mij heeft dit ook een link naar het inkomen en samenwerking met bedrijven. ik ben een rasechte Lurker. Ik zie ook dat er steeds minder gereageerd word of vaker bloggers reageren bij bloggers. Met uitzondering van win acties. Ik vind zelf ook dat bloggers minder terug reageren en dat is ook jammer! Ik volg ongeveer 14 bloggers. Ik lees alleen dat waar mijn interesse na uit gaat en reageer waar Ik enthousiast van word of waar ik een vraag heb.

  • Per Groenendijk
   januari 18, 2020 / 9:43 am

   Wat goed dat je dit bespreekt Bianca! Heel eerlijk gezegd reageer ik soms wel en meestal niet op een artikel, maar had er nooit bij nagedacht dat dit wel belangrijk is. (En leuk om interactie met je lezers te hebben natuurlijk) Goed om er nu bewust van te zijn!

 15. januari 17, 2020 / 10:39 pm

  Goed voornemen! Ik reageer zelf ook eigenlijk nooit, gewoon uit gewoonte denk ik… maar je hebt wel een goed punt. Als ik zelf een blog zou hebben, waar ik veel werk in steek zou ik het zelf ook leuk vinden om reacties te krijgen! X Laura

 16. Lisa
  januari 18, 2020 / 3:38 pm

  Ik plaats regelmatig reacties, maar ben een heel kritische consument. Mijn opmerkingen zijn dus zeker niet altijd positief. Regelmatig komen er merken langs waarvan ik nooit heb gehoord c.q. in advertenties of winkels/parfumerieën heb gezien. Als een dergelijk unknown brand dan ook nog fink aan de prijs is en alleen online verkrijgbaar denk ik ‘laat maar, ga ik toch niet kopen’. Alles wat met cosmetica te maken heeft heeft wil ik zien, voelen, ruiken, dus producten die alleen online verkrijgbaar zijn boeien me niet en zijn dus ook geen reactie waard. Gangbare merken als Catrice en Essence lopen in Nederland achter de feiten aan, nieuwe producten liggen al weken tot maanden eerder in de Duitse DM, Rossmann of Müller.
  Producten van merken als Garnier, Nivea, L’oreal zijn in Duitsland standaard 30-50% goedkoper Met dat in het achterhoofd kijk ik veel Duitse beautybloggers en reageer ik dus in veel mindere mate op NL bloggers en vloggers. En nee, ik woon niet in de grensstreek,maar doe toch liever mijn cosmetica inkopen in Duitsland en met mij heel wat bekenden en vriendinnen die inmiddels daardoor NL beautybloggers/vloggers ook niet meer zo interessant vinden.

 17. januari 18, 2020 / 8:16 pm

  Heel herkenbaar. Ik krijg op mijn blog zelf weinig tot geen reacties. Daarentegen word er wel gereageerd als ik een link post naar mijn blog op Facebook of Instagram. Geen idee waar het aan ligt. Of hoe ik daar achter moet komen.

  Moet er wel heel eerlijk bij bekennen dat ik zelf ook niet op elk blog reageer wat ik gelezen heb.

 18. Nicole
  januari 19, 2020 / 11:08 pm

  Ik plaats wel eens een reactie maar heb het nog nooit zo van deze kant bekeken. Fijn dat je zo open bent

 19. januari 21, 2020 / 12:18 am

  Heel herkenbaar wat je schrijft, ik merk dit ook om me heen, maar ook bij mijn eigen blog. Ik vind bloggen zelf ook erg leuk, dat blijf ik doen. Maar veel stappen ook over naar Youtube merk ik vaak. En een reactie schrijven is leuk, om mede bloggers te suporten. En om een compliment te geven of mening te delen 🙂

 20. januari 24, 2020 / 3:16 pm

  Ik wil dus al de hele week reageren (maar het kwam er steeds niet van ?) op dit artikel want het is zoooo herkenbaar ? dat ik vond dat ik wel ff moest reageren. Beter laat dan nooit zeg ik dan maar.. Het is helemaal waar wat je zegt en zo goed dat je het hebt opgeschreven ??. Ik mis de comments ook en daardoor interactie op de blog ook. Deze is er (in mijn geval in ieder geval) veel meer op Insta, maar dat is ook van veel vluchtigere aard. Vind bloggen ook nog steeds super leuk om te doen.
  Deb onlangs geplaatst…fresh Soy Face CleanserMy Profile

 21. februari 27, 2020 / 3:23 pm

  Ik was nieuwsgierig naar je blogpost en ben net helemaal met je eens en herkenbaar! Bij mij vaak reacties wanneer er een winactie is, jammer vind ik dat.

 22. februari 28, 2020 / 3:27 pm

  Heel herkenbaar. Ik kan niet anders zeggen. En soms heel demotiverend. Als iets echt vanuit mijn tenen of vanuit mijn hart kwam en er reageer bijna niemand of – nog erger, misschien vanuit verplichting of even snel “goed stuk”. En misschien is dat juist wel gemeend en moet ik niet zeuren. Maar goed, ik vind het ook jammer. Ik merk dat ik daardoor zelf meer naar IG trek, terwijl ook daar hetzelfde gaande is volgens mij. Ach, het is maar een fase? Ofzo? Dat ruk algoritme ook. Dat speelt vermoedelijk ook mee. Ik zie jouw artikelen namelijk nagenoeg niet meer voorbij komen en op IG zie ik je ook niet. Ga ik wat aan doen ??
  Rory onlangs geplaatst…Your body is your temple, hoe ga je daar als veertigplusser mee om?My Profile

 23. februari 29, 2020 / 7:01 pm

  Heel herkenbaar! Aan de statistieken ligt het inderdaad niet, geen idee waaraan wel. Werkt vaak ook wel erg demotiverend als je heel veel moeite en liefde in een artikel hebt gestopt en er komt zero respons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge