Nieuwe artikelen:

 • Nieuw | Ziaja Coconut & Orange Vibes Lijn

  Nieuw | Ziaja Coconut & Orange Vibes Lijn
 • Hoe voel je je minder onzeker als puber?

  Hoe voel je je minder onzeker als puber?
 • Fragile Sanctuary by Catherine Cowles

  Fragile Sanctuary by Catherine Cowles
 • Waar komt toch de Nederlandse voorliefde voor wijn vandaan?

  Waar komt toch de Nederlandse voorliefde voor wijn vandaan?
 • Kruidvat & Etos Shoplog

  Kruidvat & Etos Shoplog
 • UNIC Naturals Hair Perfume Vanille Gourmande & Coco Monoï

  UNIC Naturals Hair Perfume Vanille Gourmande & Coco Monoï
 • Vlog: Even gezellig kletsen & come shop with me – Action, Kruidvat & …

  Vlog: Even gezellig kletsen & come shop with me – Action, Kruidvat & naar de boekhandel
 • Op vakantie met het gezin? Neem dit mee!

  Op vakantie met het gezin? Neem dit mee!
 • Beauty Empties Juni 2024 – Opgemaakte beauty producten

  Beauty Empties Juni 2024 – Opgemaakte beauty producten
 • Zomer Beauty Essentials 2024

  Zomer Beauty Essentials 2024

KIDS TALK: MOBIELTJES?

KIDS TALK: MOBIELTJES?

Disclaimer: Dit artikel is niet bedoeld om iemand te kwetsen en is geschreven vanuit mijn eigen mening, en bedoel ik het alles behalve negatief.

Vroeger toen ik naar de eerste klas ging (was toen ongeveer 13 jaar) kreeg ik mijn aller eerste mobiel, zodat ik bereikbaar was omdat ik helemaal naar Veenendaal toe moest fietsen. Helemaal geweldig vond ik het ook al was het echt zo’n ouderwets toestel waar je alleen mee kon bellen en smsen (meer functie’s waren er vroeger ook nog niet haha). Tegenwoordig is dat natuurlijk helemaal anders, net zoals veel dingen zijn veranderd. Ik zie namelijk regelmatig kinderen lopen met een telefoon, en dan vraag ik mij af waarom dat al op zo’n jonge leeftijd is?

Een paar maanden geleden waren mijn partner en ik bij de Ikea en zagen wij 3 kinderen (ongeveer zelfde leeftijd als Sterre) en alle 3 hadden ze een Iphone in hun handen, zelf nog een nieuwer model dan dat ik zelf heb haha. En het eerste wat ik dacht was…is dat niet een beetje jong om al een mobiel te hebben? Of ben ik nou zo’n ouderwetse muts geworden? Sterre (mijn dochtertje van 7) kwam laatste thuis uit school met de mededeling “mam ik zou graag als het kan ook een mobiel willen hebben” , mijn antwoord was dat als ze net zoals mij naar de middelbare school zou gaan dat ze dan pas een mobiel krijgt. En dan meer uit noodzaak en niet vanwege het “hip erbij horen’.

Ik heb dit met een aantal moeders besproken en dat heeft mij weer aan het denken gezet. Misschien is het wel handig en vooral veilig als Sterre een mobiel zou krijgen (voor de duidelijkheid een oud toestel en geen Iphone of ander modern toestel), want was als ze ergens aan het buiten spelen is en er gebeurt wat? En dan denk ik weer na en kom ik tot de conclusie dat ik toch altijd in de buurt ben en dat een mobiel dan niet nodig is. Maar wat als iedereen in haar klas of omgeving een mobiel heeft, ben ik dan de enige moeder die zegt nee dat gaan we mooi niet doen? Nee ik denk heel eerlijk gezegd dat ik dan ook voor de bijl ga, want ik wil natuurlijk ook niet dat Sterre een buitenbeentje word (eigenlijk erg toch?).

Ook zie ik weer ramp scenario’s voor mij zoals : Sterre speelt lekker buiten (heeft een mobiel bij zich) en oudere kinderen of volwassen zien dat en willen die mobiel stelen, afpakken of andere rare dingen doen? Zo is ze wel een doelwit en een kind van 7 kan daar natuurlijk weinig tegen doen. Misschien denk ik wel altijd het ergste, maar het schiet me wel te binnen en dan denk ik alweer…nee ze wacht nog maar lekker een paar jaar! Overigens de kinderen die wel een mobiel hebben en wat jonger zijn dat is ook prima, dat moeten de ouders natuurlijk helemaal zelf weten.

Alles is anders dan vroeger en kids zijn al zo snel met sommige dingen, dat vind ik stiekem soms ook wel een beetje eng of moet ik aan wennen (zie je wel ben gewoon een ouderwetse moeder haha). Wat is nou de juiste leeftijd en is er wel een juiste leeftijd? Ook al roep ik nu het duurt nog járen voor dat ze een mobiel krijgt, wie weet wanneer dat weer veranderd.

Hoe denk jij hier zelf over? Wat zou jij zelf doen als jouw kindje zou vragen om een mobiel? En zou het ook echt veiliger zijn als je kindje een mobiel mee neemt voor het buiten spelen?

Nogmaals (zie disclaimer boven dit artikel) ik schrijf dit puur uit interesse en misschien komen er wel tips voorbij in de comments waar ik zelf nog wat aan heb haha!

post signature

Volg:

18 Reacties

 1. brenda
  juni 9, 2015 / 3:29 pm

  Ik heb geen kind maar ik vind het belachelijk dat jonge kinderen al een mobieltje hebben. Alleen al door de straling, kinderen zijn veel gevoeliger dan oudere mensen. Ik kreeg op mijn 14e een mobieltje (ben nu 29) en in de tussentijd is er ook weinig gebeurd. Nu is de tijd wel veranderd maar toch… Ze raken er op jonge leeftijd toch ook van ‘afhankelijk’ net zoals met videogames en tv, en dat lijkt me niet bepaald een goede ontwikkeling tegenwoordig. of ligt dat nou aan mij?

 2. juni 9, 2015 / 4:03 pm

  Ik had vroeger niks van de dingen die andere kinderen wel hadden; geen tv op de kamer, geen spelcomputer, geen gameboy, geen nikes en ook geen aussie. Ik kreeg mijn eerste mobiel op mijn 15, maar dit had een speciale reden, anders denk ik dat het nog even had geduurd ook. Ik heb deze dingen ook nooit gemist en ben blij dat mij geleerd is dat vriendschap om meer gaat dan die dure spullen. Ik ben nooit een buitenbeentje geweest omdat ik bepaalde spullen niet had.

 3. juni 9, 2015 / 4:11 pm

  Ik vind het ook de reinste onzin dat basisschool kinderen een mobieltje moeten hebben. Zelfde als een tablet moet ik eerlijk bekennen! Kinderen horen buiten te aoelen of met hun speelgoed om hun fantasie te stimuleren. Samen te spelen en niet starend naar een beeldscherm. Ik begrijp ook niet dat het toegelaten wordt door de school dat kinderen hem mee mogen daarheen!

 4. juni 9, 2015 / 4:15 pm

  Nu heb ik zelf nog geen kinderen.. maar ik zou mijn kind een mobiel geven zodra hij of zij op eigen houtje naar school fietst/buiten speelt met vriendinnetjes.

  Op die manier kan ik ze dan ook zeggen mij te bellen als er een verdachte situatie zich voordoet of inderdaad om hulp te bellen als er wat gebeurd. Een ongelukje is zo gebeurd en je bent niet altijd in de buurt van je kind meer als ze zelf op straat mogen spelen.

  Ook kan je natuurlijk in overleg met je kind een ‘GPS’ track programma op de telefoon zetten zodat je zelf ook nog een beetje in de gaten kan houden waar je kinderen zijn mocht je hier behoefte aan hebben.

  Ik zie zelf weinig nadelen dus aan het geven van een mobiele telefoon. Of een kind dan gelijk het nieuwste toestel moet hebben .. dat moet iemand helemaal zelf weten natuurlijk maar lijkt mij erg overbodig!

 5. juni 9, 2015 / 4:22 pm

  Bijzonder, ik kreeg zelf mijn aller eerste mobiel voor noodgevallen mee toen was ik iets jonger dan 14 en toen ik 14 werd mocht ik hem altijd bij me dragen. Zelf was ik het daar natuurlijk niet mee eens maar terug gezien was het prima. Ik zou mijn kinderen geen mobiel geven al is het natuurlijk lastig met de verandering in deze maatschappij..

 6. Daniëlle
  juni 9, 2015 / 4:24 pm

  Ik ben nu zestien en toen ik naar de middelbare school ging kreeg ik een mobiel. Mijn zusje van tien heeft geen mobiel en mijn andere zusje, zij is net als sterre 7, heeft ook geen mobiel, maar volgens mij heeft ze het ook niet echt nodig. Want een kind van zeven is toch ook gewoon nog niet oud genoeg om alleen zover weg te gaan dat ze een mobiel nodig zou hebben voor het geval er wat is? Hmm, ik vind de middelbare school vroeg genoeg. Ik zelf heb hem voor de middelbare school ook nooit gemist….. Maar, ieder zijn eigen mening 🙂

 7. Elice
  juni 9, 2015 / 4:35 pm

  Ook hier komt het gesprek mobieltje geregeld langs (een dochter van 7 en van bijna 9) beide meiden willen een mobiel… Maar ik moet eerlijk bekennen dat het meer is om er dan spelletjes op te spelen… Als ze buiten spelen denk ik wel eens dat het makkelijk zou zijn maar dan meer voor mijzelf hahaha. Hier gaan wij over na denken als ze in groep 7/8 zitten…

 8. juni 9, 2015 / 4:44 pm

  Hier zie ik het ook veel en ik vind het belachelijk!!! Hier krijgen ze pas een mobieltje als ze naar de middelbare gaan. Zelfs al ze de enige zou zijn heeft ze pech. Basisschoolkinderen horen in mijn ogen nog geen mobiel te hebben.

 9. juni 9, 2015 / 4:56 pm

  Wij hebben A wel een mobiel gegeven. Een oude iPhone van een van ons. Maar dat is omdat wij geen vaste lijn meer hebben en wel willen dat zij ons kan bereiken, en wij haar als ze alleen thuis blijft. Dat gebeurt alleen voor korte boodschappen enzo, maar toch een fijner idee,.
  Haar telefoon mag dus ook niet mee naar school of naar buiten. En als wij een vaste lijn hadden gehad had ik het ook niet nodig gevonden nog. Op school zie je mobieltjes vanaf groep 6 ongeveer komen zover ik weet

 10. juni 9, 2015 / 5:26 pm

  Ja je hebt zeker gelijk,… Ik denk ook persoonlijk om mijn kinderen pas een mobiel te geven als ze naar het middelbaar gaan, maar je weet natuurlijk niet hoe de tijden gaan evolueren… Ergens is het aftasten in het donker, en dat doe ik niet graag. Gelukkig gaat het bij mij vast nog tien jaar duren vooraleer die situatie zich doordoet, maar je weet nooit!

 11. juni 9, 2015 / 6:10 pm

  Ik ga hier ook echt niet snel een telefoon geven. En als het een telefoon is dan inderdaad net zoals Marijke zegt voor thuis, want wij hebben ook geen vaste lijn. Maar verder gewoon met middelbare school, vroeg zat!

 12. juni 9, 2015 / 7:33 pm

  Wat een dilemma zeg! Ik kan mij helemaal voorstellen dat je Sterre eigenlijk nog geen mobiel wilt geven, omdat ze nog zo jong is en nog naar de basischool gaat, maar aan de andere kant snap ik ook wel dat je niet wilt dat ze als enige geen mobiel heeft straks.
  Ik heb zelf mijn eerste mobiel gekregen toen ik twaalf was en naar de middelbare school ging en dat was puur omdat ik ver moest fietsen en die was daarvoor van mijn vader geweest, dus ook helemaal niet nieuw ofzo. Voor mijn gevoel is het dan ook niet normaal dat jonge basisschoolkinderen al met de nieuwste iPhone rondlopen en ik zou als ik zelf een kind zou hebben ook liever niet te vroeg met een mobiel beginnen.

 13. Iris
  juni 9, 2015 / 8:18 pm

  Ik vind het echt zo’n onzin! Heb zelf geen kinderen maar zie het nut niet waarom een kind van 8 jaar een telefoon nodig heeft. Werk zelf op een bso en daar hebben kinderen van 5 al een iPhone. Ik vraag me dan af: wie moet jij in hemelsnaam appen?! Nee, mijn kind krijgt pas een telefoon als hij/zij naar de middelbare school gaat 🙂

 14. juni 9, 2015 / 9:54 pm

  Ik vind het te jong voor een gsm, ik heb dat ook al gezien dat kinderen van 7jaar een iPhone hebben! Ik vind het erover, ik heb zelf maar mijn gsm gekregen aan 13jaar omdat ik met de trein naar de middelbare school ging dus dan had ik het wel nodig :). Maar ik vind laat een kind nog kind zijn, kinderen hoeven met speelgoed te spelen niet met iPad, gsm enz.’! Dat is natuurlijk mijn mening :). Dus ik zou zelf ook een ouderwetse mama zijn als ik ooit kindjes zal hebben!
  X

 15. Ellen
  juni 10, 2015 / 10:53 am

  Hier is mijn oudste 8 en is zijn klas zitten ook een aantal kindjes met een mobiel. Gelukkig speelt school er zelf goed op in want ze moeten ze inleveren bij de leerkracht voor de les begint. Mijn oudste krijgt zijn 1e mobiele telefoon als hij naar de middelbare school gaat. Eerder vind ik echt niet nodig. Ik haal ze sowieso van school en breng ze. Daarnaast als ze wat willen vragen tijdens het buitenspelen dat lopen ze maar even langs huis.

 16. juni 10, 2015 / 11:42 am

  Tja, Ik begrijp dit dilemma wel een beetje, maar zelf vind ik kinderen in de leeftijd van Sterre gewoon veel te jong om met een telefoon rond te lopen…Nu ben ik wel ouderwets op dat gebied, maar ik begrijp echt niet waarom ouders hun kinderen altijd moeten willen bereiken.. kinderen moeten ook gewoon kunnen spelen, zonder na te hoeven denken..Waar is mijn telefoon?Of heb ik mijn telefoon?…
  Deze blog geeft mij een partij inspiratie., voor een kritische blog over telefoon gedrag van mensen…ongelofelijk fijn….Thanx!

 17. Beautycutiestyle
  juni 11, 2015 / 8:09 am

  Hier in het dorp zijn er een paar kinderen die van wat verder komen (buiten het dorp dan) en dan kan ik het wel begrijpen, dat zodra ze alleen fietsen naar school, een mobiel krijgen. Ze moeten die dan wel inleveren op school en na schooltijd weer ophalen. Dit vind ik oké. En ik lees het hier boven ook veel, in de reacties en inderdaad wanneer mijn, nu 9 jarige, over een paar jaar dus naar de middelbare gaat, dan krijgt ze er 1 ;-}

 18. juni 20, 2015 / 8:15 pm

  Bij mijn zus haar kinderen heeft de oudste er een, omdat ze naar de zomervakantie naar de middelbare gaat. Ze doet er overigens niet zoveel mee, want ze vergeet vaak zelfs de berichtjes te lezen haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge