Nieuwe artikelen:

 • PERROY Azureblush Eau de Parfum

  PERROY Azureblush Eau de Parfum
 • Beauty Shoplog – Veel parfum, Wibra & Boozyshop

  Beauty Shoplog – Veel parfum, Wibra & Boozyshop
 • Collistar Magic Drops Glow

  Collistar Magic Drops Glow
 • DM Shoplog Juli 2024

  DM Shoplog Juli 2024
 • Hoe voel je je minder onzeker als puber?

  Hoe voel je je minder onzeker als puber?
 • Nieuw | Ziaja Coconut & Orange Vibes Lijn

  Nieuw | Ziaja Coconut & Orange Vibes Lijn
 • Fragile Sanctuary by Catherine Cowles

  Fragile Sanctuary by Catherine Cowles
 • Waar komt toch de Nederlandse voorliefde voor wijn vandaan?

  Waar komt toch de Nederlandse voorliefde voor wijn vandaan?
 • Kruidvat & Etos Shoplog

  Kruidvat & Etos Shoplog
 • UNIC Naturals Hair Perfume Vanille Gourmande & Coco Monoï

  UNIC Naturals Hair Perfume Vanille Gourmande & Coco Monoï

DE EERSTE KEER EEN OPPAS, HOE PAK IK DIT AAN?

DE EERSTE KEER EEN OPPAS, HOE PAK IK DIT AAN?

De eerste keer een oppas aannemen is best spannend. Jij kent je kindje natuurlijk door en door. Je weet precies wat je moet doen als hij bijvoorbeeld krokodillentranen heeft. De zorg voor je kindje tijdelijk uit handen gegeven kan dus best wel lastig zijn, voor jou en voor je kindje. Hoe kan je dé juiste oppas vinden?

De zoektocht
Een oppas zoeken is nog best wel een karwei. Want waar moet je op letten? Maak voor jezelf eerst een lijstje waar jouw ideale oppas aan zou moeten voldoen. Wil je graag iemand die een pedagogisch diploma heeft, of is een 16-jarige scholier ook voldoende? Daarnaast is het ook handig om al te beslissen wanneer je de oppas nodig hebt en of je ook wilt dat ze huishoudelijke klusjes doet.

Misschien heb je al wel een meisje uit de straat op het oog die het wel leuk vindt om op te passen, of de dochter van een collega die je kan benaderen. Dat is niet altijd het geval en dan moet je toch iets verder kijken en een andere manier vinden om een oppas te zoeken. Je kunt dan uitwijken naar oppassites, zoals Sitly (voorheen Oudermatch). Je kan een account aanmaken waarbij je kort iets over jezelf vertelt, over je kinderen en wat je precies zoekt in een oppas. De site zoekt dan zelf naar oppassers in de buurt waar jij mee in contact kan komen.

De uitnodiging
Zodra je een potentiële oppas op het oog hebt, is het verstandig om haar uit te nodigen voor een kennismakingsgesprek. Je kunt haar bij dit gesprek beter leren kennen en ook kijken of er een klik is tussen haar en jouw kinderen. Stel vragen zoals “Wat voor ervaring heb je als oppasser?”, en “Wat vindt jij zo leuk aan oppassen?”, of “Hoe richt jij een oppas avond in?”.

Probeer dit gesprek lekker casual te houden aangezien het voor jullie beide spannend kan zijn. Ga bijvoorbeeld op de bank zitten in plaats van aan de tafel. Plan het gesprek ook niet even snel in tussen een zwemles en een voetbaltraining, maar neem er ruim de tijd voor. Het doel van het gesprek is om haar te leren kennen, niet om politie en boefje te spelen. Zorg dus dat het niet een overhoring wordt!

De proefdag
Ben je tevreden en denk je dat dit dé oppas kan worden? Plan een proefdag in als laatste check. Nodig haar uit op een dag dat jij en je kinderen thuis zijn. Jullie kunnen haar een rondleiding geven, uitleggen waar alles ligt en zij heeft de gelegenheid om vragen te stellen. Je blijft er in het begin even bij en gaat tussendoor een uurtje boodschappen doen of een kopje thee drinken bij een vriendin. Zo is zij even alleen met je kinderen, maar ben je toch in de buurt ‘voor het geval dat’. Kinderen gaan namelijk eerder naar mama toe als er iets is. Ben je er niet, dan moeten ze wel naar de oppas. Zo kunnen je oppas en de kinderen echt even aan elkaar wennen. Evalueer wanneer je terug bent of alles goed is gegaan en of er misschien nog aandachtspunten zijn.

Het contract
Is dit allemaal goed gegaan en ben je bereid om haar aan te nemen? Super leuk! Belangrijk is natuurlijk wel dat jullie goede afspraken maken, die je vervolgens allemaal vastlegt in een oppas contract. Wat zijn de huisregels? Hoeveel dagen gaat ze oppassen? Maar natuurlijk ook hoeveel ze gaat verdienen. We vinden het vaak vervelend om over geldzaken te praten, maar het is toch wel een belangrijk puntje. Het oppas tarief kun je vaststellen op basis van de volgende aspecten: haar leeftijd, haar ervaring, de werkzaamheden die ze gaat doen (ook huishoudelijke klusjes?), op hoeveel kinderen ze oppast en welk dagdeel ze komt oppassen.

Dé juist oppas
Helemaal tevreden hoe het is gegaan? Dan heb jij dé juiste oppas gevonden! Zorg dat jullie goede afspraken blijven maken en goed blijven communiceren en dan kunnen jullie nog lang blijven samenwerken.

Schakelen jullie regelmatig de hulp in van een oppas?

post signature

Volg:

3 Reacties

 1. chucky1012
  mei 2, 2018 / 8:36 am

  Fjne tips om opzoek te gaan naar een goede oppas!

 2. Tonnia
  mei 2, 2018 / 9:30 am

  hele handige tips

 3. mei 2, 2018 / 12:41 pm

  Hier hebben we mijn oppaskindje gevraagd. Zij is nu ondertussen een flinke jonge meid en past op wanneer mijn vriend en ik samen weg willen. Zij is vanaf Keano’s geboorte al in zijn leventje en Keano vertrouwt volledig op haar. Voor ons was dat het hele logische keus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge