Nieuwe artikelen:

 • Mijn favoriete parfumnoten van dit moment

  Mijn favoriete parfumnoten van dit moment
 • Black Friday 2023 + Beauty Favorieten

  Black Friday 2023 + Beauty Favorieten
 • Hoe belangrijk is regelmatig reinigen van je dakgoot?

  Hoe belangrijk is regelmatig reinigen van je dakgoot?
 • Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor freelancers: bescherming voor jouw carrière

  Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor freelancers: bescherming voor jouw carrière
 • KAYA Sieraden Urban Chic collectie

  KAYA Sieraden Urban Chic collectie
 • Sim only abonnement afsluiten? Hier moet je aan denken

  Sim only abonnement afsluiten? Hier moet je aan denken
 • Zo vind je de ideale kapster 

  Zo vind je de ideale kapster 
 • Op deze kosten ga ik de komende tijd besparen

  Op deze kosten ga ik de komende tijd besparen
 • Parfums die perfect geschikt zijn voor het najaar

  Parfums die perfect geschikt zijn voor het najaar
 • Montblanc Signature Eau de Parfum

  Montblanc Signature Eau de Parfum

Koffie zetten met een percolator: hoe werkt dat?

Koffie zetten met een percolator: hoe werkt dat?

Je hebt vast wel eens gehoord van een percolator, om koffie mee te zetten. Hoewel je tegenwoordig een dure koffiemachine in huis kunt halen die al het werk voor je doet, heeft het juist ook iets om voor een eenvoudiger apparaat te kiezen. Terug naar de basics! Een percolator is geschikt voor iedere portemonnee. En uit een percolator komt ook nog eens heerlijke koffie. Ook past het zetten van koffie met de percolator bij de trend van slow koffie. Alleen maar voordelen dus. Benieuwd hoe het werkt, koffie zetten met een percolator?

Ambachtelijke manier van koffie bereiden

Voordat we uitleggen hoe het precies werkt, willen we eerst nog kwijt dat het bereiden van koffie met een percolator een ambachtelijke manier van koffie zetten is. Ideaal als je daarnaar op zoek bent! Gebruik dan ook zeker kwalitatieve koffie, om de rijke smaak er nog beter uit te halen. Je maakt er namelijk een heel ritueel van, waarbij de smaak natuurlijk een belangrijke rol speelt. Ga na welke koffiesoort je het lekkerst vindt. Zo is illy koffie geliefd. Het is een Italiaans merk, wat ook nog eens toepasselijk is. De percolator past namelijk bij een Italiaanse manier van koffie zetten, aangezien het een Italiaans design is. Zo is het plaatje compleet.

Onderdelen van een percolator

Het is handig om te weten uit welke onderdelen de percolator bestaat. Het gaat om een waterreservoir, filter, rubberen ring, filterplaatje en uitschenkkan. Het waterreservoir vormt het onderste deel van de percolator. Wordt het water in het reservoir warm? De lucht zet uit en drukt het water door de filter omhoog. Hier mengen het water en de koffie, aangezien je de koffie dus in de filter stopt. Vervolgens komt dit in de uitschenkkan terecht. Hoewel het een klein apparaatje is, zijn er best wat onderdelen. Al deze onderdelen heb je nodig om zo’n goed bakje te kunnen zetten.

Werking van een percolator

Het kost je iets meer moeite om koffie te maken met een percolator dan met een automatische koffiemachine, maar gelukkig is het niet enorm ingewikkeld. Met dit snelle stappenplan lukt het je sowieso. Vul allereerst het reservoir (je kunt een verhouding van 1:7 aanhouden). Stop gemalen koffie in de filter (houd zo’n 17 gram aan voor een percolator voor vier kopjes). Je kunt de koffie gladstrijken, maar je hoeft het niet hard aan te drukken. Vervolgens plaats je de percolator op het vuur, op een lage tot middelhoge stand. Daarna doet de percolator het werk. Blijf erbij in de buurt, om het goed in de gaten te houden. Begint het apparaat te sissen? Dan is de koffie klaar! Er wordt dan namelijk nog enkel lucht doorheen geduwd en geen koffie meer. Schenk de koffie in kleine kopjes, ongeveer gelijk aan de hoeveelheid van een espresso. Zo zet je zo’n bakje koffie in elkaar!

Lees ook: Een leuk cadeau geven? Zo pak je het aan

Volg: